Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Οι Αρμένιοι τίμησαν τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων

panorama.am

Αρμένιοι βουλευτές, εκπρόσωποι ΜΚΟ και μέλη εθνικών κοινοτήτων της Αρμενίας επισκέφθηκαν σήμερα το συγκρότημα Tsitsernakaberd   Memorial για να τιμήσουν τη μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Τουρκία κατά των Ποντίων στην περιοχή της Μικράς Ασίας το 1915-1923. Όπως αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του αρμενικού κοινοβουλίου, εξ ονόματος του νομοθετικού σώματος της Αρμενίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Eduard Sharmazanov απέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας.


Καταδικάζοντας το έγκλημα που διέπραξε η οθωμανική Τουρκία στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Έντουαρντ Σαρμαζανόφ δήλωσε: "Όσο υπάρχει η τουρκική άρνηση, υπάρχει απειλή για επανάληψη γενοκτονιών. Επιπλέον, τόσο τα πογκρόμ στο Sumgait του 1988 όσο και οι απάνθρωπες πράξεις του Αζερμπαϊτζάν κατά του άμαχου πληθυσμού και των στρατιωτών κατά τον πόλεμο του Απριλίου ήταν η συνέπεια αυτής της τουρκικής άρνησης ", δήλωσε ο Σαρμαζόνοφ, τονίζοντας την ανάγκη για αγώνα που δεν είναι εναντίον , αλλά υπέρ της ελευθερίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Σαρμαζανόφ τόνισε επίσης την ανάγκη να συνδυαστούν οι προσπάθειες των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Αρμενίων της διασποράς, η ενότητα των κρατών για να καταπολεμήσουν την τουρκική άρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 350.000 Πόντιοι Έλληνες και μεταξύ 300.000-600.000 Ασσυρίων, Συριακών και Χαλδαίων εξολοθρεύτηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα και τις κουρδικές πολιτοφυλακές κατά το 1915-1923. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη 19η Μαΐου για να τιμήσει αυτή την σκοτεινή περίοδο της ιστορίας.Μνημόσυνα  πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων έχει αναγνωριστεί από την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σουηδία και τη Δημοκρατία της Αρτσάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...