Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Η Αιθιοπία επιδιώκει οικονομική ενότητα με τους γείτονές της

Ethiopia seeks economic union with neighbours

africanews

Η περιφερειακή περιοδεία του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας που οδήγησε τον Δρ Abiy Ahmed στο Τζιμπουτί, το Σουδάν και την Κένυα κατέδειξε την έκταση της δίψας της χώρας για πρόσβαση σε θάλασσα.

Ο υπεύθυνος του γραφείου προσωπικού του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Fitsun Arega εξήγησε ότι οι επισκέψεις του Abiy στους γείτονες της Αιθιοπίας είχαν ως στόχο τη δημιουργία μιας ουσιαστικής οικονομικής ένωσης.

«Το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα και το Σουδάν θα εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης με κοινές επενδύσεις και ιδιοκτησία έργων, διότι εξαρτάται από αυτά η κοινή ευημερία και ασφάλεια των λαών μας», δήλωσε ο Φιτσούν στην εφημερίδα EastAfrican.



Η Αιθιοπία υπογράφει περισσότερες λιμενικές συμφωνίες

Ο Abiy πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός στο Τζιμπουτί, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Omar Guelleh και οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία ώστε η  Αιθιοπία να πάρει μερίδιο στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Ο λιμένας χειρίζεται μέχρι τώρα το 95% των εισερχόμενων συναλλαγών για την ηπειρωτική Αιθιοπία. Η επιθυμία να μειωθεί η εξάρτηση σε αυτό το λιμάνι, να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μειωθεί το κόστος πιστεύεται ότι είναι ο λόγος πίσω από αυτή την κίνηση επενδύσεων στους λιμένες, τα οδικά, σιδηροδρομικά και αεροπορικά έργα της περιοχής.

Το Τζιμπουτί αναζητά επενδυτές για το λιμάνι του από τότε που τερμάτισε τη παραχώρηση στη κρατική εταιρεία  του Ντουμπάι DP World για να διοικεί το λιμάνι πριν από δύο μήνες, εξαιτίας της αποτυχίας επίλυσης μιας εξαετούς διαφωνίας στις συμβάσεις.

Η Αιθιοπία θα δώσει στο Τζιμπουτί τη δυνατότητα να πάρει μερίδια σε κρατικές εταιρείες της Αιθιοπίας, συμπεριλαμβανομένων των κερδοφόρων αερογραμμών της Αιθιοπίας.

Η συμφωνία με το Τζιμπουτί ακολούθησε τη συμφωνία της Αιθιοπίας να αποκτήσει ποσοστό 19% στο λιμάνι της Berbera στην αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας της Σομαλιλάνδης.


Το λιμάνι του Σουδάν και το Αιθιοπικό φράγμα

Ο Abiy κατευθύνθηκε στη συνέχεια στο Σουδάν, όπου μαζί με τον πρόεδρο Omar Hassan al Bashir έκλεισαν μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Αιθιοπία να έχει συμμετοχή στο Λιμάνι του Σουδάν.

"Οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να αναπτύξουν μαζί το λιμάνι του Σουδάν", δήλωσε ο Meles Alem, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιθιοπίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αναπτύξουν την συνοριακή πόλη Assosa, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας αγαθών και ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σουδάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει την κατασκευή από την Αιθιοπία ενός φράγματος ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Νείλο, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός της Αφρικής.

Αναβίωση της συμφωνίας Lamu Port στην Κένυα

Από το Σουδάν, ο Abiy πήγε στην Κένυα κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου Uhuru Kenyatta. Ο Abiy αναβίωσε μια συμφωνία με το έθνος της Ανατολικής Αφρικής για το λιμάνι Lamu, όπου θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση εφοδιασμού.

"Η πλευρά της Κένυας θα διευκολύνει την επίσημη απόκτηση γης στο λιμάνι Lamu που θα δοθεί στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας", λέει μια κοινή δήλωση μετά την κρατική επίσκεψη.

Η Αιθιοπία και η Κένυα, που απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων, θα εργαστούν σε κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων και των οδών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της συνοριακής πόλης Moyale σε μια κοινή αστική και οικονομική ζώνη.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να οριστικοποιήσουν τη διασυνοριακή γραμμή μεταφοράς Αιθιοπίας-Κένυας και να εποπτεύουν από κοινού και να επιθεωρούν τα οδικά δίκτυα Lamu-Garissa-Isiolo-Moyale και Moyale-Hawassa-Addis Abeba.

Το μεγαλύτερο λιμάνι από το οποίο η Αιθιοπία θα μπορούσε εύκολα να επωφεληθεί είναι αυτό της γειτονικής Ερυθραίας, αλλά μια διπλωματική διένεξη σήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο παραμένουν τεταμένες από τότε που η Ερυθραία απέκτησε την ανεξαρτησία στις αρχές της δεκαετίας του 90 μετά από έναν μακρύ ένοπλο αγώνα.

Ο Abiy, στην ομιλία των εγκαινίων, υποσχέθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε άλλη ένδειξη ότι τα οικονομικά οφέλη θα έχουν προτεραιότητα έναντι της γεωπολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...