Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης

Σχετική εικόνα

Δυο μεγάλους αγίους τιμά σήμερα η Εκκλησία μας,τον Άγιο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του την Αγία Ελένη.Ο πρώτος ήταν ο Αυτοκράτορας που έβαλε τέλος στους διωγμούς εναντίον της Εκκλησίας και η δεύτερη ήταν αυτή που βρήκε τον Τίμιο Σταυρό.

Με το διάταγμα του Μ.Κωνσταντίνου και την γενικότερη θρησκευτική πολιτική του,ο Χριστιανισμός πέρασε από την παρανομία και τους διωγμούς στην επόμενη φάση της ιστορίας του.Πρώτα νομιμοποιήθηκε και στη συνέχεια έγινε η επίσημη θρησκεία της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μ.Κωνσταντίνος επιλέχτηκε από τον Θεό πρώτα να σταματήσει το αμείλικτο κυνήγι εναντίον της Εκκλησίας και στη συνέχεια να την φέρει αντιμέτωπη με ένα μεγαλύτερο πειρασμό.Αυτόν της εξουσίας.


Η Εκκλησία μας πολλές φορές δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει σωστά τον εναγκαλισμό με το κράτος.Πολλές φορές φάνηκε εξαιρετικά υποχωρητική έναντι των επιθυμιών του εκάστοτε κυβερνήτη και παρέβλεψε τις αυθαιρεσίες διεκδικώντας θεσμικό ρόλο.Η Εκκλησία του Χριστού όμως δεν μπορεί να ταυτίζεται με κανένα κρατικό μηχανισμό,η Εκκλησία μπορεί να ταυτιστεί μόνο με τους απόκληρους του κόσμου τούτου.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος λοιπόν,δεν τιμάται ως άγιος για τις αρετές του ή την καλοσύνη του.Τιμάται γιατί ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Θεού να γίνει το σκεύος που θα προωθήσει το θεϊκό σχέδιο για την Εκκλησία.Ας προσευχόμαστε και στους δύο Αγίους που γιορτάζουν σήμερα για να πρεσβεύουν στον Κύριο για εμάς και για ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...