Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Βραβείο στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής της Νάξου


militaire

Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Κυριακής στη Νάξο συγκαταλέγεται μεταξύ των νικητών των Ευρωπαϊκών Βραβείων για την Πολιτιστική Κληρονομιά 2018 / Διακρίσεων Europa Nostra, που αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο πολιτιστικών οργανισμών.
Η διάκριση αφορά την αποκατάσταση της βυζαντινής εκκλησίας, «με τις μοναδικές ανεικονικές τοιχογραφίες του 8ου – 9ου αιώνος, έργο που επιτεύχθηκε χάρη στην εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικούς και ελβετικούς οργανισμούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Βραβείο  για  αναπαλαίωση και αποκατάσταση έλαβε και η παλιά σχολή της Κοινότητας Νεοχωρίου του Βοσπόρου. Η σχολή που θεωρείται μικρογραφία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, έχει χτιστεί το 1871 από τον αρχιτέκτονα Δημάδη, (αρχιτέκτονα και της Μεγάλης του Γένους Σχολής), με χρηματοδότηση του Χρηστάκη Ζωγράφου για να γίνει το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο.
Ο διακεκριμένος και βραβευμένος άλλες 2 φορές αρχιτέκτων αναπαλαιώσεων Μεχμέτ Αλπέρ ανέλαβε την πιστή αναπαλαίωση και η σχολή επαναλειτούργησε το 2017.
Οι 29 νικητές, προερχόμενοι από 17 χώρες, διακρίθηκαν «για τα εντυπωσιακά επιτεύγματά τους στο χώρο της αποκατάστασης, της έρευνας, της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Οι νικητές θα τιμηθούν σε μία ιδιαίτερη τελετή απονομής βραβείων που θα λάβει μέρος στις 22 Ιουνίου στο Βερολίνο, στα πλαίσια της πρώτης Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Συνάντησης Κορυφής.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς σαν μία ευκαιρία  αναγνώρισης της αξίας της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς για το μέλλον της Ευρώπης!», δήλωσε ο Πλασίντο Ντομίνγκο περιώνυμος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...