Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Αρμενία:Ο χορός της επανάστασης ή η επανάσταση του χορού;


panorama.am

Η εφημερίδα Washington Post περιγράφει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Αρμενία σε ένα άρθρο με τίτλο: «Μήπως η Αρμενία χορεύει στο δρόμο της για την επανάσταση;»

"Η εκδίωξη  του πρωθυπουργού σας μπορεί να είναι πολύ σκληρή δουλειά. Αλλά θα πρέπει να είναι και διασκεδαστική », λέει το άρθρο, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η εντύπωση που έδωσε η Αρμενία τις τελευταίες εβδομάδες, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πραγματοποίησαν αντικυβερνητικές συναθροίσεις, μέρος μιας αναίμακτης επανάστασης στη μικρή χώρα που« κατάφερε να διώξει - τουλάχιστον, μέχρι τώρα - εξουσιαστική κυριαρχία ».


Και όταν οι άνθρωποι της χώρας των 3 εκατομμυρίων δεν έκλειναν τους αυτοκινητόδρομους, κατεβαίνοντας σε απεργία και κυματίζοντας την τρίχρωμη αρμενική σημαία, ασχολούνταν με μια δραστηριότητα εντελώς άσχετη με την επανάσταση: το χορό.

Η Washington Post γράφει ότι με λαϊκή μουσική στη διαπασών από τα στερεοφωνικά των σταθμευμένων αυτοκίνητων, ομάδες διαδηλωτών έφευγαν  από τα πλήθη για να δέσουν τα χέρια και να χοροπηδήξουν σε ομόκεντρους κύκλους.

"Μερικές φορές, οι άντρες σήκωναν ο ένας τον άλλον στους ώμους τους για να τους  επευφημούν με χειροκροτήματα οι υπόλοιποι γλετζέδες. Οι διαδηλωτές χόρεψαν επίσης τον παραδοσιακό χορό κοχάρι, κρατώντας τα χέρια και σταυρώνοντας τα πόδια τους σε ομόνοια υπό τις μελωδίες των έγχορδων και πνευστών οργάνων », λέει το άρθρο.

"Είμαστε Αρμένιοι. Χορεύουμε όταν είμαστε χαρούμενοι ", δήλωσε σε δημοσιογράφους της εφημερίδας η 24χρονη φοιτήτρια Sona, χτυπώντας παλαμάκια και κουνώντας τους γοφούς της ένα  απόγευμα που μόλις έδυσε ο ήλιος. «Και δείχνοντας σε αυτή την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να μας εξαπατήσει», είπε κοντά στον οβάλ σχήματος κυκλοφοριακό κύκλο στο κεντρικό Ερεβάν, «γινόμαστε  πολύ χαρούμενοι».

Το άρθρο προσθέτει ότι μια ομάδα μουσικών, συμπεριλαμβανομένων βιολιστών και τσελιστών, έκλεισε την είσοδο στο Υπουργείο Πολιτισμού αυτή την εβδομάδα, όπου έπαιξαν συνθέσεις από τον Αρμένιο συνθέτη Komitas Vardapet των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Μαζί τους βρέθηκαν ένας θίασος  μαριονετιστών , ο οποίος κορόιδευε τους βουλευτές. Αργότερα την ίδια μέρα, ο υπουργός παραιτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...