Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο της Τυρινής:Προσευχή και έρωτας

Σχετική εικόνα

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή,του Σαββάτου της Τυρινής,ο Ιησούς μιλά περί προσευχής και ελεημοσύνης.

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι τα θεμέλια της ζωής ενός χριστιανού.Μέσα από την προσευχή εκφράζεται η αγάπη μας,η πίστη και η εμπιστοσύνη που έχουμε στον Θεό ενώ η ελεημοσύνη είναι η έμπρακτη έκφρασή τους.Διότι όταν δίνουμε κάτι δικό μας,που ενδεχομένως το χρειαζόμαστε,σε κάποιον άλλο,τι άλλο δείχνουμε παρά ότι αγαπάμε τον συνάνθρωπο και μέσω αυτού τον Θεό,ότι έχουμε πίστη στα λόγια του Θεού και βλέπουμε τον διπλανό σαν αδελφό μας και τέλος ότι εμπιστευόμαστε τον Θεό ότι αυτό που χρειαζόμαστε και το δωρίζουμε δεν θα μας λείψει τελικά.

Και δεν θα μας λείψει,δε σημαίνει ότι αυτό που δίνουμε θα μας επιστραφεί με κάποιο μαγικό τρόπο.Όχι.Εμπιστευόμαστε τον Θεό σημαίνει ότι στην προσευχή μας δε Του ζητάμε να μας δώσει το ένα ή το άλλο.Σημαίνει ότι δεν Του ζητάμε απολύτως τίποτα γιατί Αυτός ξέρει τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

Δεν είναι η προσευχή μια μακριά λίστα αιτημάτων προς κάποια υπερφυσική υπηρεσία που θα μας τα πραγματοποιήσει αν είμαστε "καλά παιδιά και υπάκουα".Η σχέση με τον Θεό δεν είναι μια σχέση συναλλαγής του τύπου "πάω στην εκκλησία-δεν μου συμβαίνει τίποτα κακό".Η σχέση με τον Θεό είναι μια σχέση έρωτα.Ο ερωτευμένος δε χρειάζεται να μιλήσει με πολλά λόγια για τον έρωτά του.Όλη του η ζωή γύρω από αυτόν τον έρωτα περιστρέφεται.Κάθε του κίνηση φανερώνει πως είναι δοσμένος εκεί.Και ο ερωτευμένος δεν ζητά τίποτα.Δεν έχει ανάγκη  ούτε πλούτη,ούτε δώρα,ούτε ανταλλάγματα ούτε καν την υγεία του.Το μόνο που ζητά είναι ανταπόδοση του έρωτά του.


Και αυτό να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός το κάνει και με το παραπάνω.Μας αγαπά πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς Τον αγαπάμε και μας αγαπά πολύ περισσότερο απ' ό,τι αγαπάμε τον ίδιο τον εαυτό μας.

Αυτό είναι η προσευχή.Η μυστική έκφραση ενός παράφορου έρωτα.Ας μην ευτελίζουμε λοιπόν αυτή τη βαθιά ερωτική σχέση σε μια απλή συναλλαγή όπως έκαναν οι ειδωλολάτρες αιώνες πριν.Ας παραμείνουμε αθεράπευτα ερωτευμένοι με τον Χριστό.

10 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! Τι κανεις? ο Νικος ειμαι! Ωραιος ο λογος σου περι προσευχης και αγαπης προς το Θεο! Οντως η σχεση μας με το Θεο δε πρεπει να ειναι σχεση αγοραπωλησιας! Δυστυχως ομως εχουμε ολοι μας πολλα σκαλοπατια να ανεβουμε μεχρι να φτασουμε σε αυτο το επιπεδο! Ευτυχως η δυστυχως πρεπει να περασουμε απο το σταδιο της παλης με τον ιδιο μας τον εαυτο και με την παλη με τον ιδιο το Θεο μεχρι να νικηθουμε απο αυτον, να υποταγουμε σε αυτον και να φτασουμε σε αυτη τη μυστικη κατασταση του Θεικου ερωτα! Σου ειχα υποσχεθει οτι θα σου παραθεσω στοιχεια για τον προσεχη λογο σου με την παλη με το Θεο! Ενα βασικο στοιχειο στο κειμενο της Παλαιας Διαθηκης που δειχνει τη παλη του Ιακωβ με τον Χριστο ειναι οτι ο Ιακωβ εμεινε μονος του στην αλλη ακρη του ποταμου αποχωρισμενος απο τη γυναικα του και τα υπαρχοντα του για να παλεψει με τον Κυριο! Σε αυτο το σημειο οτι ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ πρεπει να δωσουμε σημασια και προσοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπα-Κωστα μου συγνωμη για την αδιακρισια μου! Το προφιλ σου λεει Περιστερι! Εκει βρισκεσαι τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Αν επιτρεπεται σε ποιο ναο λειτουργεις?

      Διαγραφή
    2. Σε λίγο καιρό,θα το ανεβάσω κι αυτό.Είχα σκοπό νωρίτερα αλλά δεν έχω έτοιμα κάποια πράγματα.Δηλαδή τη σελίδα του ναού.

      Διαγραφή
    3. Εγω πηγαινω στον Ιερο ναο Αγιου Γεωργιου στο Χαιδαρι. Εξομολογουμαι στο Πατερα Χρηστο Χατζηξενοφων. Μενω ομως στο Κερατσινι. Ελπιζω να σε γνωρισω και απο κοντα!

      Διαγραφή
    4. Είμαι λίγο μακριά,Ανάκασα,αλλά θα χαρώ!

      Διαγραφή
    5. παπα-Κωστα ηθελα να σε ρωτησω κατι! Ενα βιβλιο Η ΜΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ του Θωμα Κεμπησιου ειναι καλο βιβλιο? Αξιζει να το διαβασω?

      Διαγραφή
    6. Δεν το έχω διαβάσει.Έχω τύχει σε συζητήσεις για το βιβλίο και οι γνώμες διίστανται.Άλλοι λένε ότι είναι καλό άλλοι ότι είναι πολύ "λατινικό".Γνώμη μου είναι ότι και ένα κακό βιβλίο αξίζει να διαβαστεί.

      Διαγραφή

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...