Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή της Τυρινής,η εξορία του Αδάμ

Σχετική εικόνα

Από αύριο,Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η περίοδος της Μ.Τεσσαρακοστής.Μια μακριά περίοδος νηστείας που λήγει την Κυριακή της Αναστάσεως.Σήμερα,η Εκκλησία μας έχει επιλέξει να θυμόμαστε την εξορία των Πρωτοπλάστων,του Αδάμ και της Εύας,από τον Παράδεισο.Μία εντολή δόθηκε στους Πρωτόπλαστους.Να μην φάνε από το δέντρο της γνώσεως του καλού και του κακού.Να νηστέψουν δηλαδή.Αυτή την εντολή παράκουσαν οι Πρωτόπλαστοι,μετά από παρακίνηση του διαβόλου κι έτσι ξεκίνησε η πτώση τους.Τόσο σημαντική θεωρείται η νηστεία.

Βέβαια,οι Πρωτόπλαστοι ήταν ακόμα πολύ αθώοι και όταν παρέβησαν την εντολή της νηστείας,ντράπηκαν και αρχικά έσπευσαν να κρυφτούν,στη συνέχεια να δικαιολογηθούν και τέλος να ρίξουν τις ευθύνες τους αλλού.Εμείς σήμερα όμως έχουμε φτάσει σε άλλα επίπεδα.

Έχουμε μετατρέψει τη νηστεία-και όχι μόνο τη νηστεία αλλά και τη προσευχή και τη μετάνοια ακόμα και τη Θεία Λειτουργία-σε  θέαμα.Πασχίζουμε να επιδείξουμε την δήθεν αρετή μας σε τον περίγυρό μας.Να δείξουμε τι ασκητικοί νηστευτές που είμαστε.Με ύφος προσποιητό και φανφαρόνικο.


Όσο για συγχώρεση,ούτε λόγος.Αλίμονο στον πιο αδύναμο αδερφό μας που θα βρεθεί μπροστά μας.Όχι μόνο τον κατακρίνουμε αλλά θα φροντίσουμε να κάνουμε γνωστές τις αδυναμίες του στα πέρατα της οικουμένης.Είναι κομμάτι κι αυτό της παράστασης που παίζουμε.

Ξεχνάμε όμως αυτό που σήμερα μας θυμίζει ο Κύριός μας,Ιησούς Χριστός.Οι μόνες ασυγχώρητες αμαρτίες μας είναι αυτές που εμείς δεν συγχωρέσαμε στους άλλους.Όπως ο Αδάμ δεν συγχώρησε στην Εύα το γεγονός ότι παραπλανήθηκε.Κι έτσι κι εμείς παρατείνουμε την εξορία μας από τον Παράδεισο.Έτσι ετοιμάζουμε μόνοι μας το κελί μας στην κόλαση και μάλιστα κλειδώνοντάς το με δικό μας κλειδί από μέσα.

Η νηστεία θέλει ταπείνωση και συγχωρητικότητα ώστε να μην καταντήσει υποκρισία αλλά να γίνει μια άσκηση που θα αποφέρει πολλούς καρπούς.Καρπούς που θα γίνουν θησαυροί που θα μαζευτούν στον ουρανό,μακριά από τον κίνδυνο της σκουριάς και των κλεφτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...