Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Λίβανος,Ιορδανία και Παλαιστίνη αντιτίθενται στην αντιεκκλησιαστική πολιτική του Ισραήλ

Προσκυνητές και δημοσιογράφοι συγκεντρώνονται στην αυλή της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη του Ιερουσαλήμ al-Quds στις 25 Φεβρουαρίου 2018. (Φωτογραφία από την AFP)
Η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη μίλησαν εναντίον των σχεδίων φορολογίας και αρπαγής του Τελ Αβίβ που στοχεύουν σε εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ al-Quds, με τη Βηρυτό και τον Αμάν να περιγράφουν τα μέτρα ως παραβίαση των διεθνών κανονισμών.
Ο δήμος της Ιερουσαλήμ al-Quds ακύρωσε πρόσφατα τη φορολογική απαλλαγή που χορηγούσε σε εκκλησιαστικές εμπορικές ιδιοκτησίες στην πόλη του Ισραήλ.
Ανακοινώνει επίσης ότι σκοπεύει να εισπράξει 650 εκατομμύρια σέκελ (πάνω από 186 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρους από 887 ακίνητα, τα οποία δεν έχουν κτίρια προσευχής και να κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αρμενικών, καθολικών και ελληνορθόδοξων εκκλησιών.
Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη εξέλιξη, Ισραηλινοί υπουργοί  μελετούν ένα νομοσχέδιο για την απαλλοτρίωση της γης στην Ιερουσαλήμ al-Quds που οι εκκλησίες πώλησαν σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων τα τελευταία χρόνια.
Η νέα φορολογική πολιτική και ο προτεινόμενος νόμος για την απαλλοτρίωση γης οδήγησαν τους αρχηγούς του Ναού του Παναγίου Τάφου, που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά μέρη του χριστιανισμού, να κλείσουν τις πόρτες του μέχρι νεωτέρας λόγω της ισραηλινής "συστηματικής και άνευ προηγουμένου επίθεσης εναντίον των χριστιανών".


Τα ισραηλινά σχέδια «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»
Αντιδρώντας στα μέτρα του Ισραήλ τη Δευτέρα, η Ιορδανία, ο θεματοφύλακας μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ al-Quds, εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη» με τις εκκλησίες στην πόλη.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιορδανίας Mohammad al-Momani δήλωσε ότι οι ισραηλινές κινήσεις "παραβιάζουν τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους" καλώντας το καθεστώς του Τελ Αβίβ να «αναστρέψει αμέσως τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά των εκκλησιών».
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα νέα μέτρα του Ισραήλ εμπίπτουν στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Ισραήλ να αλλάξουν το νομικό και ιστορικό status quo της Ιερουσαλήμ al-Quds.
"Αυτά τα συστηματικά ισραηλινά μέτρα ενάντια στις εκκλησίες στους Αγίους Τόπους και η καθημερινή επίθεσή τους στην ιερότητα του τζαμιού al-Aqsa αποτελούν απειλή για τη χριστιανική και ισλαμική παρουσία στην al-Quds", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του. 
"Οι ισραηλινές επιθέσεις στους ιερούς τόπους αποτελούν καταφανή παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και συμβάσεων", πρόσθεσε.
Το υπουργείο περιέγραψε περαιτέρω το κλείσιμο της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου ως «μια έντονη φωνή προς τη διεθνή κοινότητα και όλους τους διεθνείς νομικούς θεσμούς σχετικά με την ανάγκη να τεθούν όρια στην αδιαλλαξία του Ισραήλ και στην παραβίαση της ιερότητας των χριστιανικών και ισλαμικών περιοχών στην al-Quds. "
Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, δήλωσε επίσης ότι η νέα φορολογική πολιτική των "ισραηλινών αρχών κατοχής" είναι "κατά παράβαση των διεθνών νόμων και συμβάσεων".
Ο Αούν τόνισε ότι θεωρεί την κίνηση «σκόπιμη στόχευση της εναπομένουσας χριστιανικής παρουσίας» στα κατεχόμενα εδάφη και παραβιάζει «τα εθνοτικά και θρησκευτικά δικαιώματα όλων των μη Εβραίων [ανθρώπων] προκειμένου να επιτύχei όλες τις πτυχές του ρατσιστικού έργου».
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, Yousif al-Mahmoud, δήλωσε ότι τα ισραηλινά μέτρα αποτελούν μια νέα επιθετική πράξη που στοχεύει την Ιερουσαλήμ al-Quds, τον παλαιστινιακό λαό και τους Αγίους Τόπους.
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να «σταματήσει τις ισραηλινές πρακτικές».
Το Ισραήλ διεκδικεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ al-Quds, αλλά η διεθνής κοινότητα βλέπει τον ανατολικό τομέα της αρχαίας πόλης ως κατεχόμενη γη και οι Παλαιστίνιοι το θεωρούν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπα προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ανακοινώνοντας μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον για την Ιερουσαλήμ al-Quds. Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ al-Quds ως την «πρωτεύουσα» του Ισραήλ και σχεδιάζουν να μεταφέρουν την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...