Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Οι Ορθόδοξοι της Αυστρίας

  • Πόσοι είναι οι ορθόδοξοι που ζουν σήμερα στην Αυστρία
  • Θεία Λετουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βιέννης (φωτ.: Μητρόπολη Αυστρίας)
Σε 400.000 έως 450.000 ανέρχεται ο αριθμός των ορθόδοξων χριστιανών που ζουν σήμερα στην Αυστρία, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εκπομπής «Θρησκεία» της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας, που ήταν αφιερωμένο στον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας από τους Ορθοδόξους και στα θρησκευτικά έθιμα της Σαρακοστής. Όπως τονίστηκε σχετικά, ο ακριβής αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα επίσημα στοιχεία από εκείνα της τελευταίας απογραφής, που είχε γίνει στη χώρα το 2001.


Στην Αυστρία, όπου οι ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική κοινότητα (μετά τη ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας. Ο δικαιοδοσίες αυτές εκπροσωπούνται στη συνέλευση των ορθοδόξων επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο νυν μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην εκπομπή της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης, από το σύνολο των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, 35.000 φέρεται να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από 40.000 στο Πατριαρχείο Μόσχας, στην Βουλγαρική και στην Ρουμανική Εκκλησία, ενώ την πλειονότητά τους, περίπου 300.000 πιστούς, καταγράφει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, το οποίο παρακολουθούν σήμερα σε μια σειρά σχολείων στην Αυστρία πάνω από 10.000 μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, διδάσκεται από 80 δασκάλους, που διορίζονται από τον μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...