Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Σούφι φοιτήτρια αποβάλλεται από το πανεπιστήμιο της Τεχερανης



payvand.com

Η Sepideh Moradi Sarvestani, η οποία ακολουθεί το τάγμα Sufi του Gonabadi Dervish , αποβλήθηκε από το Πανεπιστήμιο Tarbiat Modares της Τεχεράνης στις 3 Φεβρουαρίου 2018 επειδή αρνήθηκε να δεσμευτεί επισήμως να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες που θεωρούνται απαράδεκτες από τους αξιωματούχους.

"Δεν ασχολήθηκε με καμία δραστηριότητα. Ήταν απασχολημένη με τις σπουδές της. Αλλά το υπουργείο Επιστημών ξέρει ότι είναι σούφι και υπάρχει συστηματική προσπάθεια στην Ισλαμική Δημοκρατία να τους εκδιώξει από τα πανεπιστήμια και τους τόπους απασχόλησης », δήλωσε ο Καστρά Νούρι, εκπρόσωπος της Majzooban Noor , επίσημης ιστοσελίδας των Gonabadi Dervishes, στο Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο Ιράν (CHRI) στις 7 Φεβρουαρίου 2018.

"Οι αρχές δεν θέλουν να αναγνωριστούν οι δερβίσηδες στην κοινωνία. Φοβούνται την παρουσία τους στα πανεπιστήμια ", πρόσθεσε.


Η Sarvestani ήταν δευτεροετής φοιτήτρια πληροφορικής όταν κλήθηκε στο πειθαρχικό γραφείο του πανεπιστημίου και ζήτησε να υπογράψει τη δέσμευση.

"Όταν ένας φοιτητής έχει περάσει τις εξετάσεις εγγραφής και έχει γίνει δεκτός από το πανεπιστήμιο και δεν έχει παραβιάσει κανένα  κανόνα στο πρώτο εξάμηνο του, γιατί πρέπει να υπογράψει δέσμευση; Δεν ζητούν από όλους τους μαθητές να κάνουν αυτή τη δέσμευση, μόνο από τους δερβίσηδες ", δήλωσε ο Νούρι στο CHRI.

"Το έντυπο έγραφε ότι ο φοιτητής πρέπει να δεσμευτεί να συμμορφωθεί με όλες τις δεοντολογικές, ιδεολογικές και πολιτικές αρχές μέσα στους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, ειδικά τους πειθαρχικούς κανόνες του πανεπιστημίου", πρόσθεσε. "Εάν ο σπουδαστής λάβει οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη, η εγγραφή του / της μπορεί να ακυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές."

Συνέχισε: "Η Sepideh αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα υπόσχεση και δήλωσε στην πειθαρχική επιτροπή ότι παραβιάζει το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση και ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Η Sepideh είχε επιλέξει τα μαθήματά της για το δεύτερο εξάμηνο, αλλά ένα μήνα αργότερα αποκλείστηκε από την εγγραφή της στην ηλεκτρονική πύλη του πανεπιστημίου. "

Ο Νούρι, ο οποίος είναι φοιτητής στο πτυχίο σε σπουδές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, δήλωσε ότι του είχε ζητηθεί επίσης από το πανεπιστήμιο να υπογράψει παρόμοια υπόσχεση αλλά είχε αρνηθεί.

«Περιμένω να δω τι θα συμβεί», είπε. "Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε πρόβλημα και συνεχίζω να πηγαίνω στο πανεπιστήμιο".

Ο Νούρι και τέσσερα άλλα μέλη του τάγματος των  Σουφί συνελήφθησαν στις 30 Δεκεμβρίου 2017, ενώ επισκέπτονταν τον φίλο τους μυστικιστή Hamidreza Moradi στο Day General Hospital της Τεχεράνης. Κρατήθηκαν στο Θάλαμο 209 της φυλακής Evin, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πληροφοριών, για αρκετές ημέρες πριν απελευθερωθούν.

Τρεις άλλοι δερβίσηδες Gonabadi έχουν αποβληθεί από ιρανικά πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια: οι Afshin Yadollahi (νομική του πανεπιστημίου Shiraz Azad),  Mostafa Daneshjoo και  Zahra Ghalandarinejad (μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Bandar Abbas Azad στη δημοσιονομική διαχείριση).

Η ερμηνεία του Ισλάμ από τον Gonabadi Dervish διαφέρει από εκείνη του ιρανικού κυβερνώντος μουσουλμανικού συστήματος Shia. Η Ισλαμική Δημοκρατία βλέπει οποιοδήποτε διαφορετικό σύστημα πεποιθήσεων, ιδιαίτερα εκείνα που αναζητούν προσήλυτους, ως απειλή για το κυρίαρχο κατεστημένο των σιιτών και έχει φυλακίσει μέλη του σουφικού τάγματος για την πίστη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...