Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Οι αγγλόφωνοι αυτονομιστές του Καμερούν περνάνε στην "εποχή της αυτοάμυνας"

Cameroon's new separatist leader declares 'era of self defense'
Οι αυτονομιστές στις ταραχώδεις περιοχές του Καμερούν υπό τη λεγόμενη «Δημοκρατία της Αμβαζόνιας» ανακήρυξαν έναν νέο ηγέτη στο πρόσωπο του Sako Ikome Samuel.
Η νέα εξέλιξη έρχεται μετά τη σύλληψη και την απέλαση του Julius Ayuk Tabe, γνωστού ηγέτη της ομάδας. Ο Τάμπε και 46 άλλοι παραδόθηκαν στο Καμερούν από τις αρχές της Νιγηρίας, αφού συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο στην Αμπούζα τον Ιανουάριο του 2018.
Στο πρώτο του διάγγελμα που δημοσιεύτηκε στο Youtube, ο Ikome Samuel υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ambazonia δήλωσε ότι το κίνημα εισήλθε τώρα σε μια εποχή ατομικής και κοινοτικής αυτοάμυνας.


"Τώρα είναι η εποχή της αυτοάμυνας. Από την αποτελεσματική προσωπική αυτοάμυνα ως τα νόμιμα προγράμματα προστασίας της κοινότητας της Ambazonia για να σταματήσουμε την άσχημη καταστροφή των ζωών και της ιδιοκτησίας μας στην Ambazonia.
"Συνεπώς, θα εργαστούμε για να πιστοποιήσουμε και να αγκαλιάσουμε όλες τις ομάδες αυτοάμυνας και ασφάλειας που θα υποστηρίξουν τους κανόνες εμπλοκής μας. Θα απευθυνθώ σε όλους τις προσεχείς ημέρες ", τόνισε στο διάγγελμα των άνω των 21 λεπτών.
Περιέγραψε το στάδιο της αυτονομιστικής πάλης σαν να είναι στο χείλος ενός γκρεμού. Επέκρινε τη σύλληψη του Tabe και 11 άλλων ως προγραμματισμένη δράση από τη Νιγηρία, το Καμερούν και τη γαλλική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχίσει να υπηρετεί τους βρετανούς νότιους Καμερουέζους κατά του γαλλικού Καμερούν.
Οι αρχές του Καμερούν, τον Νοέμβριο του 2017, εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για δεκαπέντε ηγέτες της αγγλόφωνης αυτονομιστικής κοινοπραξίας γνωστής ως Εθνικό Συμβούλιο του Νότιου Καμερούν ( SCNC ).
Σύμφωνα με έναν τοπικό ιστότοπο, ο κύριος στόχος ήταν ο Sisiku Ayuk Tabe, ο οποίος κρατείται από τις αρχές στη Γιαουντέ περιμένοντας να δικαστεί.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την ομάδα ότι βρίσκεται πίσω από την αύξηση της βίας στις βορειοδυτικές και νοτιοδυτικές περιοχές. Οι δύο περιοχές που είναι γνωστές ως «Αγγλόφωνο Καμερούν» βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και αποσχιστών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έθνος Ambazonia γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 2017 όταν η ομάδα συναντήθηκε με άντρες από δυνάμεις ασφαλείας σε μια κίνηση για να δηλώσουν συμβολική ανεξαρτησία. Θάνατοι αναφέρθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν και εκατοντάδες άλλοι  συνελήφθησαν σε επιδρομές.
Ακολούθησαν ένα στυλ επιθέσεων ανταρτών  σε δυνάμεις ασφαλείας - αστυνομία, στρατιώτες, χωροφύλακες, που οδήγησε τον πρόεδρο Paul Biya να κηρύξει τον πόλεμο στην ομάδα. Οι επιθέσεις αντιποίνων έχουν αναγκάσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν την περιοχή και να καταφύγουν στο δάσος και στη Νιγηρία.
Τα Ηνωμένα Έθνη και Πολιτεία Cross River της Νιγηρίας εξακολουθούν να δέχονται χιλιάδες ανθρώπους που συρρέουν στις κοινότητες. Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, η UNHCR , αναφέρει ότι οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...