Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή της Απόκρεω και ο καρνάβαλος

Αποτέλεσμα εικόνας για the last judgement

Κυριακή της Απόκρεω, και η Εκκλησία μας έχει επιλέξει την ευαγγελική περικοπή της  διδασκαλίας του Κυρίου μας,Ιησού Χριστού για την τελική κρίση.
Από αύριο,Δευτέρα,μπαίνουμε στην Τυρινή εβδομάδα,τρώμε δηλαδή από όλα τα φαγητά εκτός από το κρέας.Προετοιμαζόμαστε έτσι για τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσερακοστής.
Αυτή την ίδια περίοδο βλέπουμε γύρω μας να κορυφώνονται και οι "αποκριάτικες εκδηλώσεις" ,τα καρναβάλια,τα ξεφαντώματα.Πολλοί ακούμε και διάφορες ομιλίες που στρέφονται κατά αυτών των εκδηλώσεων χαρακτηρίζοντάς τες νεοπαγανιστικές,αντίχριστες κλπ.
Κι όμως από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε να πάρουμε κάποια μαθήματα.Σε αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχει μια τιμιότητα.Άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν την σημασία της ζωής σε διασκεδάσεις,χορούς,φαγητά και ποτά.Μπορεί να ψάχνουν σε λάθος μέρος αλλά ψάχνουν ειλικρινά.
Δεν ξέρω αν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε το ίδιο και για εμάς.Δεν ξέρω με πόση τιμιότητα και ειλικρίνεια περιβάλλονται οι νηστείες μας,οι προσευχές μας,οι γονυκλισίες μας.
Όλοι όσοι κρίνονται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι πιστοί.Αναγνωρίζουν τον Χριστό ως τον Κύριό τους.Αυτοί όμως που καταδικάζονται,καταδικάζονται γιατί δεν είναι ειλικρινείς.Αγαπούν λένε τον Θεό,δεν βοήθησαν ποτέ όμως τον συνάνθρωπό τους που βρισκόταν σε ανάγκη.Μα πώς να αγαπάς τον Θεό όταν δεν αγαπάς το κορυφαίο δημιούργημά Του,τον άνθρωπο;Πώς μιλάς για ειρήνη όταν κάνεις πόλεμο με τον διπλανό σου;Πώς μιλάς για φιλανθρωπία όταν καταδιώκεις αυτούς που θεωρείς ότι σε πείραξαν.Ποια ταπεινότητα πρεσβεύεις όταν ζητάς εξουσία;
Η πίστη φαίνεται από τα έργα και μια πίστη δίχως έργα είναι νεκρή.Όπως και τα έργα χωρίς πίστη στον Θεό είναι ανώφελα καθώς πάντα κρύβουν μια ιδιοτέλεια.Και να προσέξουμε κάτι.Δε ζητά ο Χριστός να αλλάξουμε τον κόσμο.Δε ζητά να βοηθήσουμε αυθαίρετα και σαν ιδεολόγημα την ανθρωπότητα.Αλλά να βοηθήσουμε τον οποιονδήποτε άνθρωπο θα δούμε να υποφέρει.Έτσι θα σπάσει σιγά σιγά ο κύκλος της αδικίας και του μίσους.
Τιμιότητα και ειλικρίνεια,συμφωνία πίστης και έργων διδάσκει η σημερινή περικοπή.Αυτό είναι και το μασκάρεμα που θέλει να καταπολεμήσει η Εκκλησία μας.Αλλιώς κι εμείς οι Χριστιανοί δεν θα αποτελούμε τίποτα άλλο παρά μια παρέλαση μασκαράδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...