Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ιράν και Ισραήλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Συρία


slpress.gr

Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προσλαμβάνει η πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ – Ιράν με φόντο την Συρία, που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες.
Η κλιμάκωση άρχισε μέσα στη νύχτα, όταν –σύμφωνα με το Ισραήλ- ο  ισραηλινός στρατός αναχαίτισε πάνω από το ισραηλινό έδαφος ένα μη  επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο σύμφωνα με το Τελ Αβίβ είναι ιρανικό. Ακολούθησε αεροπορική επιδρομή σε ιρανική βάση εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Συρία, στην οποία οι συριακές δυνάμεις απάντησαν με αντιαεροπορικά πυρά.

Ένα ισραηλινό F-16 καταρρίφθηκε και έπεσε σε ισραηλινό έδαφος, στην κοιλάδα Τζεζρίλ, ανατολικά της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ. Οι πιλότοι του πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν, ωστόσο μεταφέρθηκαν τραυματίες στο νοσοκομείο, ο ένας μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση. Πολλά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για κατάρριψη δύο ισραηλινών αεροσκαφών, ο ισραηλινός στρατός ωστόσο παραδέχεται μόνο ένα, χωρίς να διευκρινίζει αν έπεσε από πυρά ή από βλάβη.


Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, αναφέρει ότι η ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε στόχο μια στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, αναφέροντας ότι οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν εναντίον στόχων στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς στην κεντρική Συρία. Πρόκειται για μια περιοχή στην οποία σταθμεύουν ιρανικές δυνάμεις, καθώς και πολλά μέλη της φιλοϊρανικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι θεωρεί πως «η ιρανική επίθεση και η συριακή απάντηση αποτελούν σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας», τονίζοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση «και είναι εντελώς έτοιμος για νέες ενέργειες». Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κατηγόρησε ευθέως το Ιράν ως «υπεύθυνο γι’ αυτή τη σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας».

Από την πλευρά του ο υπαρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν αρνήθηκε να σχολιάσει την “αναχαίτιση” ιρανικού μη επανδρωμένου εναέριου αεροσκάφους από τους Ισραηλινούς, καθώς τους θεωρεί “ψεύτες”, ενώ στρατιωτική συμμαχία που υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ διαψεύδει τον ισχυρισμό των Ισραηλινών ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είχε εισέλθει στο εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα η Τεχεράνη χαρακτηρίζει “γελοίο” τον ισχυρισμό του Ισραήλ για την κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) πάνω από την Συρία και επισημαίνει ότι η παρουσία του Ιράν στην Συρία, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ανησυχεί η Μόσχα
Οι εχθροπραξίες φαίνεται πως συνεχίζονται, με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων να μεταδίδει πως η αντιαεροπορική άμυνα απώθησε μερικές ώρες αργότερα μια νέα επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την πρώτη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων εναντίον στόχων στην Συρία, από το 2011 που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα.

Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης. Τονίζει ακόμη ότι όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας, αλλά και την εδαφική της ακεραιότητα. Υπενθυμίζει μάλιστα την παρουσία Ρώσων στρατιωτών και χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες οποιεσδήποτε απειλές εναντίον της ασφάλειάς τους.

Στόχος η Χεζμπολάχ
Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η κατάρριψη του ισραηλινού F-16 σηματοδοτεί «την αρχή μιας νέας στρατηγικής φάσης»,  η οποία θα περιορίσει την εκμετάλλευση του συριακού εναέριου χώρου από το Ισραήλ.

Νωρίτερα ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Μόσχα είχε δηλώσει ότι οι ομάδες της οργάνωσης Χεζμπολάχ, που έχουν την υποστήριξη του Ιράν, και οι ένοπλοι σιίτες μουσουλμάνοι πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από την ζώνη αποκλιμάκωσης στα νότια της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...