Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Achandara της Αμπχαζίας

Abkhazia archaeology achandara jewels
abkhazworld

SUKHUM - Ο τάφος που βρέθηκε με κοσμήματα στην Αχαντάρα είναι μία από τις πλουσιότερες ταφικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε στο Σπούτνικ ο Διευθυντής του κρατικού μουσείου της Αμπχαζίας Αρκάδι Ντζόπουα, σχολιάζοντας το εύρημα του Rustam Chkhebelia, κάτοικου του χωριού.

"Συνολικά, εννέα χρυσά στολίδια, ένα χάλκινο κράνος, κασόνια, δόρυα, ένα ασημένιο μπολ με σχέδια σε ανατολίτικο στυλ, δύο μαχαίρια  τύπου akinak- τύπος μαχαιριού (ένα κοντό σιδερένιο σπαθί των Σκυθών ), καθώς και δοχεία για τα κοσμήματα ", δήλωσε ο Αρκάδι Ντζόπουα, διευθυντής του κρατικού μουσείου της Αμπχαζίας.

Τα ανακαλυμμένα κοσμήματα χρονολογούνται σε μια προγενέστερη περίοδο από αυτά που ανακαλύφθηκαν από τους αρχαιολόγους της Αμπχαζίας κατά τις ανασκαφές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο χωριό Αχαντάρα.

"Αυτά που βρήκαμε στον ίδιο τόπο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 χρονολογούνται περίπου στον IV-V αιώνα μ.Χ., και εκείνα που βρέθηκαν μόλις 1,5 μέτρο μακριά από τον τόπο των ανασκαφών μας από τον κάτοικο Rustam Chkhebelia ανήκουν σε προηγούμενες περιόδους και πιο συγκεκριμένα στον V-IV αιώνα π.Χ. Σίγουρα είναι πιο αρχαία, σχεδόν χίλια χρόνια ", πρόσθεσε ο Dzhopua.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, τα χρυσά κοσμήματα έχουν μεγάλη αξία.

"Για παράδειγμα, από τα χρυσά έργα υπάρχει ένα κρεμαστό κόσμημα για το λαιμό, είχαμε ήδη βρει μπρούντζινα δείγματα, υπάρχουν και διαφορετικά είδη δαχτυλιδιών που φαίνονται στην φωτογραφία". Έχουμε χάλκινα ανάλογα, και δεν είναι λιγότερο πολύτιμα. Πιθανώς, αυτά τα διακοσμητικά έγιναν από τοπικούς τεχνίτες ", σημείωσε ο Αρκάδι Ντζόπουα.

Όσο για τα άλλα στολίδια, τα χρυσά σκουλαρίκια, ο επιστήμονας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οτιδήποτε.





«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο με αυτά τα σκουλαρίκια. Πιθανότατα, αυτό δεν είναι έργο των χεριών των τοπικών δεξιοτεχνών μας.Πρέπει να τα μελετήσουμε λεπτομερέστερα.Προς το παρόν είναι δύσκολο να πω κάτι γι' αυτά . " Αλλά πάρτε το χάλκινο κράνος, για παράδειγμα; Υποθέτω ότι δεν είναι τοπικής παραγωγής, αλλά μάλλον εισαγωγής », σχολίασε.

Όπως είπε ο Διευθυντής του κρατικού μουσείου της Αμπχαζίας, το χάλκινο κράνος, οι μύτες των ακοντίων και τα μαχαίρια μαρτυρούν το γεγονός ότι ο κάτοικος της Αχαντάρα πιθανότατα έπεσε πάνω στον τάφο ενός άνδρα.

"Με βάση το κράνος, τις πανοπλίες και τα μαχαίρια, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι εδώ θάφτηκε ένας στρατιώτης. Ωστόσο, αυτά τα γυναικεία στολίδια αμφισβητούν αν πρόκειται για τάφο ενός άνδρα, ελεύθερου ή παντρεμένου.Όλα αυτά θα τα βρούμε με τη  λεπτομερή μελέτη του υλικού που βρέθηκε.Σήμερα τα κοσμήματα βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα αργότερα τα αντικείμενα θα μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο και στη συνέχεια θα καθορίσουμε την αξία των ευρημάτων και θα διοργανώσουμε ταυτόχρονα μια παράλληλη αποστολή σε αυτό το σημείο,θα ταξιδέψουμε  και θα αρχίσουμε να σκάβουμε », εξήγησε ο Dzhopua.

Εκτός από τα κοσμήματα, οι αρχαιολόγοι θα μελετήσουν επίσης τον ανθρώπινο σκελετό που βρέθηκε στον τάφο.

"Εμείς, με τον κατάλληλο τρόπο, θα ανασκάψουμε τον σκελετό και το κρανίο, νομίζω ότι θα μας πούνε πολλά. Εκτός από την απάντηση στην ερώτηση σε ποιον πραγματικά ανήκει ο τάφος, τα υπολείμματα μπορούν επίσης να μας πουν για το ταφικό τελετουργικό, αλλά αυτό είναι περισσότερο αντικείμενο  των ανθρωπολόγων ", δήλωσε ο διευθυντής του κρατικού μουσείου.

Ένας ανθρώπινος σκελετός, ένα χάλκινο κράνος, αιχμές, λόγχες και στολίδια βρέθηκαν από τον κάτοικο Rustam Chkhebelia στο χωριό Αχαντάρα, στην περιοχή Gudauta, στις 31 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...