Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Αθανασίου του Μεγάλου

Αποτέλεσμα εικόνας για saint athanasius of alexandria

Τον Μέγα Αθανάσιο τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.Και πώς να μην τιμούμε τον Άγιο Αθανάσιο,αυτόν που με τόση αυταπάρνηση υπερασπίστηκε την Ορθοδοξία σε καιρούς πολύ δύσκολους.Οι αιρετικοί είχαν με το μέρος τους τους αυτοκράτορες και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ξεφορτωθούν τον Άγιο Αθανάσιο.

Και τι δε μεταχειρίστηκαν.Απειλές,εξορίες,φυλακίσεις,συκοφαντίες.Ο Άγιος Αθανάσιος όμως έμεινε ακλόνητος.Δε λύγισε,υπερασπίστηκε την ορθή πίστη και τελικά δικαιώθηκε.

Ο Χριστός έφερε στους ανθρώπους εκτός από τη σωτηρία και ελευθερία.Τους έδειξε ένα τρόπο ζωής μακριά από συμβατικότητα,από πάθη,δεσμεύσεις και φόβο.Νίκησε ακόμη και τον φόβο του θανάτου.Και τελικά τον ίδιο τον θάνατο.

Αυτή την ελευθερία δε αντέχει ο κόσμος.Δεν μπορεί να ζήσει ελεύθερος.Προτιμά ένα θεό-τύραννο που να του καθορίζει τι θα κάνει και πότε.Ένα θεό που να μπορεί να του αφήσει πάνω του κάθε ευθύνη.Δε θέλει να είναι ελεύθερος από τα πάθη του αλλά προτιμά να τα υπηρετεί και να τα γιγαντώνει.


Δεν αντέχει όμως και να βλέπει άλλους ανθρώπους να ζουν ελεύθεροι.Δεν αντέχει να βλέπει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος να ανθίζουν πάνω σε άλλους ανθρώπους.Και τότε στρέφεται εναντίον τους και τους επιτίθεται.

Αυτή είναι η ζωή και η αποστολή του Χριστιανού.Να είναι το φως που θα οδηγεί προς τη σωτηρία έναν κόσμο που τον μισεί και τον καταδιώκει.Γιατί θα είναι μακάριος αυτός που θα τον κακολογήσουν για το όνομα του Χριστού.

Τέτοιος ήταν και ο Άγιος Αθανάσιος.Φως και αλάτι του κόσμου.Που με την παρουσία του,την πίστη του και τη δράση του φώτισε και νοστίμεψε όλη την ανθρωπότητα.Αυτόν τιμούμε σήμερα και αυτού του αγίου τη πρεσβεία ζητάμε,ώστε να ακολουθήσουμε κι εμείς το δρόμο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...