Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Τελώνη και Φαρισαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για pharisee and tax collector

Ανοίγει το Τριώδιο σήμερα και η Εκκλησία μας επιλέγει δυο πολύ ενδιαφέροντα αναγνώσματα,την αποστολική και την ευαγγελική περικοπή,για να μας εισάγει σιγά σιγά στο κλίμα της Μ.Τεσσαρακοστής που ακολουθεί.

Στο αποστολικό ανάγνωσμα,ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται στον μαθητή του Τιμόθεο και τον προετοιμάζει για τους διωγμούς που αντιμετωπίζουν αυτοί που ακολουθούν τον Χριστό.Και πώς αλλιώς θα γινόταν από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κύριος μας διώχθηκε,βασανίστηκε και σταυρώθηκε.Οι πονηροί προκόβουν και οι ευσεβείς κυνηγιούνται.Αυτό μπορούμε να το δούμε σε όλους τους τομείς της ζωής.Αυτοί που έχουν κάποιο μέσο,αυτοί που δεν έχουν ηθικούς φραγμούς,αυτοί που δεν διστάζουν να καρφώσουν έναν συνάδελφό τους,αυτοί αποθεώνονται ως "έξυπνοι και καπάτσοι" και ως "ικανοί".Ο κόσμος λατρεύει αυτούς που με κάθε μέσο κερδίζουν και αυτούς που φτιάχνουν μια εικόνα για τον εαυτό τους και την "πουλάνε",κερδίζοντας εντυπώσεις για κάτι που δεν είναι.Πάμπολλοι οι δήθεν αγωνιστές,οι δήθεν δημοκράτες,οι δήθεν...γενικώς.

Κάτι τέτοιο ήταν και ο Φαρισαίος της σημερινής παραβολής.Έφτιαξε την εικόνα του ευσεβή και την πουλούσε στο λαό.Ίσως και στον ίδιο τον εαυτό του.Προσπάθησε να την πουλήσει ακόμα και στον Θεό.



Μπορούμε να ξεγελάσουμε ακόμα και τον εαυτό μας,όχι όμως τον Θεό.Ο Δημιουργός μας,ξέρει τι έχουμε βαθιά στην ψυχή μας.Και Αυτός δεν δικαιώνει τον Φαρισαίο αλλά τον Τελώνη.Δεν δικαιώνει τους καπάτσους αλλά τους ταπεινούς.Δεν δικαιώνει αυτούς που προσποιούνται πως είναι κάτι αλλά αυτούς που πραγματικά είναι και ας τους θεωρούμε εμείς αφανείς.

Σήμερα λοιπόν,ας μιμηθούμε τον Τελώνη στην προσευχή μας,ας ζητήσουμε από τον Θεό να μας συγχωρήσει και ας Του ζητήσουμε να μας δώσει δύναμη ώστε να είμαστε πρόβατα και όχι λύκοι.

7 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! ο Νικος ειμαι! Πολυ διδακτικη και με τεραστιο βαθυ νοημα η παραβολη του Τελωνη και του Φαρισιαιου! Ενα πολυ μεγαλο νοημα που κρυβει ειναι οτι τελικα οι ανθρωποι δεν ξερουμε τον ιδιο μας τον εαυτο τελικα! Μια πολυ ωραια προσευχη για την αποκτηση αυτογνωσιας ειναι ο Ψαλμος 138 του Δαυιδ! Μηπως παρεπιπτωντως κοιταξες εκεινο το βιντεακι που σου ελεγα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το είδα.Δεν λέει κάπου για Νεφελείμ. Για δαίμονες νομίζω ότι μιλάει.

      Διαγραφή
    2. Σωστα! Για δαιμονες λεει! Ειναι φρονιμο κατα τη γνωμη σου αυτος που κατεβασε το βιντεο να χρησιμοποιει την ορολογια νεφελιμ? εκτος αν ταυτιζει τους δαιμονες με τους νεφελιμ! Θελει λιγο προσοχη με την ορολογια που χρησιμοποιει ο καθενας διοτι ετσι δικαιωνονται οι συνομωσιολογοι που ανακατευουν τα πραγματα μεταξυ τους. ο Αγιος Ιουστινος ο φιλοσοφος στην Ελληνικη Πατρολογια ονομαζε τους νεφελιμ δαιμονες αλλα αυτο ηταν αλλη περιπτωση. Παντως οι περιγραφες των δαιμονων που εδινε ο πρωην γκουρου ηταν αυτες των nagas του ινδουισμου και των tengu του σιντοισμου.

      Διαγραφή
    3. Τα νεφελείμ είναι της μόδας και φέρνουν κλικ!

      Διαγραφή
    4. παπα-Κωστα σκεφτηκα μια πολυ ωραια ιδεα! Μπορεις καποια στιγμη να δημοσιευσεις ενα αθρο με το θεμα απο τη Παλαια Διαθηκη με την παλη του Ιακωβ με τον μεγαλης βουλης Αγγελο? Περιεχει πολυ βαθυ νοημα αυτογνωσιας! Θα σε βοηθησω και εγω με στοιχεια που εχω!

      Διαγραφή
    5. για να σε βοηθησω κιολας διαβασε το κεφαλαιο ΙΒ του Αορατου Πολεμου του Αγιου Νικοδημου του Αγιορειτου.

      Διαγραφή

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...