Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Επανεμφανίστηκε ο ηγέτης των σιιτών της Νιγηρίας

Shiite leader makes first public appearance in two years

africanews.com

Ο αρχηγός της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας της Νιγηρίας, που φημολογούνταν ότι πέθανε υπό κράτηση, έκανε την πρώτη του εμφάνιση μετά από δύο χρόνια το Σάββατο, αφού η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών που ζητούσαν την απελευθέρωσή του αυτή την εβδομάδα.

Ο Σεΐχ Ιμπραχίμ Ζαζάκκι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κινήματος της Νιγηρίας ( IMN ), φυλακίστηκε σε άγνωστο τόπο χωρίς απαγγελία κατηγοριών από τον Δεκέμβριο του 2015, αφού οι οπαδοί του συγκρούστηκαν με το στρατό στη βόρεια πόλη Ζαρία.

Μια δικαστική έρευνα το επόμενο έτος αποκάλυψε ότι 347 μέλη του IMN σκοτώθηκαν από το στρατό και θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους.

Η βίαιη καταστολή του IMN και η κράτηση του Zakzaky, παρά την απόφαση του δικαστηρίου ότι δεν θα μπορούσε να κρατείται χωρίς κατηγορίες και θα έπρεπε να απελευθερωθεί, προκάλεσε κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη διοίκηση του Προέδρου Muhammadu Buhari.

Σε μια σύντομη συνομιλία στην πρωτεύουσα Abuja, ο Zakzaky δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αρχές του είχαν επιτρέψει να δει τον γιατρό του για θεραπεία μιας απροσδιόριστης κατάστασης.

"Για πρώτη φορά τουλάχιστον η ασφάλεια (αξιωματικοί) μου επέτρεψε να δω τους γιατρούς μου", ανέφερε, σύμφωνα με τα βίντεο της συνομιλίας. "Καλυτερεύω."



Αυτή την εβδομάδα, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας ήταν γεμάτα φήμες ότι ο Zakzaky είχε πεθάνει. Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, τα μέλη του IMN διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, με την αστυνομία να συλλαμβάνει 52 άτομα χωρίς να απαγγέλλει κατηγορίες.

Το 2016, το βόρειο κράτος της Νιγηρίας Kaduna κήρυξε το IMN - μια μειοψηφική ομάδα στον κυρίως Σουνιτικό μουσουλμανικό βορρά- παράνομο για λόγους ασφαλείας, εξαγριώνοντας τους υποστηρικτές του,καθώς όποιος καταδικαζόταν πως έγινε  μέλος  της μπορούσε να φυλακιστεί για επτά χρόνια.

Η απαγόρευση πυροδότησε ένα κύμα επιθέσεων εναντίον των μελών του IMN , επιδεινώνοντας τις θρησκευτικές εντάσεις στη βόρεια Νιγηρία, όπου ο στρατός μάχεται επίσης με την Boko Haram, σουνίτες ισλαμιστές μαχητές που έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες και προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση.

Οι αναλυτές ασφαλείας έχουν παραλληλίζουν τη σιιτική ομάδα και τη Boko Haram, της οποίας η εξέγερση άρχισε το 2009, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν εκατοντάδες μέλη της και ο ηγέτης της Mohammed Yusuf πέθανε υπό κράτηση. Ο Zakzaky τραυματίστηκε σοβαρά στις συγκρούσεις του 2015.

Η Νιγηρία, με πληθυσμό 190 εκατομμύρια, συνδυάζει έναν  κυρίως χριστιανικό νότο και έναν κυρίως σουνιτικό μουσουλμανικό βορρά. Οι σιίτες κατ 'εκτίμηση υπολογίζονται σε λιγότερο από 4 εκατομμύρια, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Η Human Rights Watch εκτιμά ότι το IMN έχει περίπου 3 εκατομμύρια μέλη.

Το IMN ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 μετά από την ισλαμική επανάσταση στο κυρίως Σιιτικό Ιράν το 1979, η οποία ενέπνευσε τους ιδρυτές της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...