Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Διαδηλώσεις κατά της βίας και υπέρ του καθεστώτος στο Ιράν

Mashhad

Εκατομμύρια Ιρανοί  κατέβηκαν σε νέες εθνικές διαδηλώσεις για να ανανεώσουν την υποστήριξή τους στο ισλαμικό καθεστώς και να καταγγείλουν το πρόσφατο κύμα θανατηφόρων αναταραχών που έπληξαν ορισμένες περιοχές της χώρας.
Για δεύτερη συνεχή ημέρα, οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τις πόλεις σε αρκετές πόλεις και κωμοπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Mashhad, Isfahan, Shiraz, Rasht, Yasoij, Ardabil και Urmia.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν εθνικές σημαίες και πορτρέτα του ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης Αϊατολάχ Σεγιάτ Αλί Χαμενεΐ, φωνάζοντας συνθήματα για το καθεστώς.
Οι συμμετέχοντες υπέδειξαν επίσης τις ΗΠΑ και το Ισραηλινό καθεστώς ως υπεύθυνους για το πρόσφατο κύμα βίας στο Ιράν.


Οι Ιρανοί πραγματοποιούν μεγάλη διαδήλωση υπέρ του καθεστότως στο Mashhad, 4 Ιανουαρίου 2018. 
Παρόμοιες συγκεντρώσεις διεξήχθησαν σε πολλές ιρανικές πόλεις την Τετάρτη, ενώ οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια διαδήλωση μετά από τις προσευχές το μεσημέρι την Παρασκευή.
Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν διάφορες ειρηνικές διαμαρτυρίες σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους συμμετέχοντες να ζητούν από τις αρχές να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους ζητήματα. Οι διαμαρτυρίες δεν είχαν άδειες από τις αρμόδιες αρχές.
Ωστόσο, αυτές οι συγκεντρώσεις επισκιάστηκαν όταν εμφανίστηκαν ένοπλαες ομάδες και βάνδαλοι ανάμεσα σε συνηθισμένους διαδηλωτές και άρχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε δημόσιες περιουσίες, αστυνομικά τμήματα και θρησκευτικούς χώρους.
Οι αρχικοί διαδηλωτές εγκατέλειψαν σύντομα τους δρόμους κατόπιν εκκλήσεων από τις αρχές, ώστε οι δυνάμεις ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τους ταραξίες και τη σποραδική βία, η οποία συνεχίστηκε σε μερικές πόλεις για αρκετές ημέρες.
Οι κάτοικοι του Mashhad, όπου ξεκίνησαν οι αρχικές διαμαρτυρίες για οικονομικά ζητήματα, προσφέρουν λουλούδια στους φύλακες ασφαλείας για να τους ευχαριστήσουν για την αντίδρασή τους σε περιπτώσεις βίας στη βορειοανατολική Ιρανική πόλη, στις 2 Ιανουαρίου 2018.
Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο ξέσπασμα  βίας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των  κρατικών ΜΜΕ.
Τα βίαια επεισόδια  επιδοκίμασαν το Τελ Αβίβ και η Ουάσινγκτον, οι οποίες εξέφρασαν σταθερή υποστήριξη στους ταραχοποιούς.
Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι δήλωσε ότι με βάση τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη των Πολιτικών Δικαιωμάτων, οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επικρίνουν την κυβέρνηση ή να κάνουν διαδηλώσεις, αλλά ο τρόπος έκφρασης αυτής της κριτικής πρέπει να είναι εποικοδομητικός και να συμβάλει στη βελτίωση των εσωτερικών συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...