Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Έκθεση για το γεωργιανό αλφάβητο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Exhibition dedicated to Georgian alphabet to be held in Council of Europe

georgianjournal.ge

Η ομορφιά και η μοναδικότητα της Γεωργιανής γραφής κερδίζουν όλο και περισσότερη προσοχή διεθνώς.Η Έκθεση Ζωντανός Πολιτισμός των τριών Συστημάτων Γραφής του Γεωργιανού Αλφαβητού θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. 

Τα μέλη της Συνέλευσης και οι φιλοξενούμενοι θα μπορέσουν να εξοικειωθούν με το γεωργιανό αλφάβητο μέσα σε μια εβδομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 
geotv.ge
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο

της Ευρώπης στο Στρασβούργο
Η έκθεση ανοίγει επίσημα στις 24 Ιανουαρίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Γεωργιανή γευσιγνωσία κρασιού θα πραγματοποιηθεί επίσης στα πλαίσια της έκθεσης. 
geotv.ge
Γευσιγνωσία  γεωργιανού κρασιού θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης


Το γεωργιανό αλφάβητο προστέθηκε στην Αντιπροσωπευτική Λίστα άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς  της UNESCO το 2016.

Ο Ζωντανός Πολιτισμός των τριών συστημάτων γραφής του γεωργιανού αλφαβήτου - Mrgvlovani, Nuskhuri και Mkhedruli εντάχθηκε στην Αντιπροσωπευτική  Λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας,Αντίς Αμπέμπα κατά την 11η σύνοδο της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (28 Νοεμβρίου - 2 Δεκεμβρίου).



geotv.ge
Γεωργιανό αλφάβητο προστέθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ως υπενθύμιση, το γεωργιανό αλφάβητο έχει πρόσφατα παρουσιαστεί σε μια νέα έκδοση της UNESCO τη Γραφή Ειρήνης, με στόχο την εισαγωγή στα συστήματα γραφής του κόσμου για αναγνώστες που ενδιαφέρονται για τα χαρακτηριστικά των διαφορετικών αλφαβήτων σε όλο τον κόσμο. 

Η Γραφή Ειρήνης περιλαμβάνει 22 συστήματα γραφής από όλο τον κόσμο, με τη γραφή της Γεωργίας να βρίσκεται μαζί  με αλφάβητα όπως το κινέζικο,το ελληνικό και το ρωμαϊκό. 
geotv.ge
Οι σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπούνται στην έκθεση
Σύντομη πληροφόρηση για το γεωργιανό αλφάβητο, σύντομα ιστορικά σημειώματα και εξήγηση των τριών διαφορετικών συστημάτων της γραφής της Γεωργίας μπορούν να βρεθούν στη νέα έκδοση της UNESCO.

Η εξέλιξη της γραπτής γλώσσας της Γεωργίας παρήγαγε τρία αλφάβητα - Mrgvlovani, Nuskhuri και Mkhedruli - τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα. 
geotv.ge
Η εξέλιξη της γραπτής γλώσσας της Γεωργίας έχει δημιουργήσει τρία αλφάβητα
Η Mkhedruli ( «κοσμική» ή «στρατιωτική γραφή) χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, και οι παλαιότερες Asomtavruli και Nuskhuri, χρησιμοποιούνται κυρίως για τα γραπτά από την Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Mrgvlovani ήταν το πρώτο αλφάβητο από το οποίο το Nuskhuri προήλθε και στη συνέχεια το Mkhedruli. Τα αλφάβητα συνυπάρχουν χάρη στις διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές λειτουργίες τους, αντανακλώντας μια πτυχή της διαφορετικότητας και της ταυτότητας της Γεωργίας.Η συνεχιζόμενη χρήση τους σε μια πολιτιστική έννοια, δίνει επίσης στις κοινότητες μια αίσθηση συνέχειας.
geotv.ge
Τα αλφάβητα Mrgvlovani και Nuskhuri ασκούνται και διδάσκονται ανεπίσημα από την κοινότητα της Γεωργιανής Αποστολικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για παράδειγμα, αυτά τα αλφάβητα χρησιμοποιούνται σε θρησκευτικά κείμενα, ψαλμούς και ύμνους και στις επιγραφές των εικόνων και των τοιχογραφιών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...