Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Αποτέλεσμα εικόνας για saint gregory the nazianzen

Σε έναν από τους λόγους του,ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος,τη μνήμη του οποίου γιορτάζουμε σήμερα,πήρε θέση-εκείνη την εποχή-για τις αδικίες που γίνονταν εις βάρος των γυναικών.
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς γινόταν τότε,αν μία γυναίκα πήγαινε με κάποιον άλλο άντρα,θεωρούταν πως διέπραξε μοιχεία.Αν όμως ο άντρας πήγαινε με άλλες γυναίκες δεν ίσχυε το ίδιο.

Ακόμα,με βάση το νόμο,τα παιδιά όφειλαν σεβασμό στον πατέρα αλλά όχι στη μητέρα.

Ο Άγιος Γρηγόριος λέει πως δεν δέχεται τέτοιους νόμους και συνεχίζει λέγοντας πως άντρες έγραψαν αυτούς τους νόμους και γι'αυτό η νομοθεσία αδικούσε τις γυναίκες.Ο νόμος τον οποίο αποδέχεται ο Άγιος είναι ο νόμος του Ευαγγελίου.Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να σώσει και τον άντρα και τη γυναίκα.Άλλωστε και οι δυο εξαπατήθηκαν από τον διάβολο στον Παράδεισο επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ασθενές και ισχυρό φύλο.


Ο Άγιος Γρηγόριος όμως εκτός από το θέμα της ισότητας των φύλων θίγει και το ζήτημα των νόμων.Οι νόμοι φτιάχνονται από ανθρώπους,με βάση τις κοινωνικές συνθήκες και γι'αυτό ευνοούν τους κατά καιρούς ισχυρούς.Σε ένα νόμο που αδικεί ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων δεν έχουμε καμία υποχρέωση συμμόρφωσης.Ο άδικος νόμος δεν έχει καμία ισχύ.

Στη σημερινή εποχή,στην πραγματικότητα που ζούμε,οι νόμοι γράφονται και ψηφίζονται για να διευκολύνουν αυτούς που κατέχουν τον πλούτο και την εξουσία.Ο Χριστιανός οφείλει τέτοιους νόμους,στην πράξη,να τους παρακάμπτει.Με την αλληλεγγύη στους αδύνατους,με τη βοήθεια στους άπορους,με τη συμπαράσταση στους αδικημένους,με τη μαρτυρία του απέναντι στους νομοθέτες.

Αυτό έκανε κι εκείνη την εποχή ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.Ένας από τους μεγαλύτερους μυστικούς της Εκκλησίας ο οποίος όμως δεν ασχολούνταν μόνο με θεολογικά ή πνευματικά θέματα-όπως θέλουν κάποιοι να ασχολείται η Εκκλησία σήμερα-αλλά και με κοινωνικά.Γιατί στην καθημερινή μας ζωή αντανακλάται η όποια πνευματικότητα έχουμε.Ας ακολουθούμε το παράδειγμα του Αγίου Γρηγορίου και ας προσευχόμαστε για τις πρεσβείες του στον Κύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...