Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Οι Γιεζίντι στην Μπασίκα γιορτάζουν την αναστήλωση κατεστραμμένου ναού τους


rudaw.net

Εκατοντάδες Γιεζίντι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Bashiqa για να γιορτάσουν την αποκατάσταση και το άνοιγμα ενός από τους πολλούς ναούς που καταστράφηκαν όταν το ISIS ανέβηκε στην εξουσία το 2014. 

"Αυτή η τελετή δείχνει ότι η ζωή έχει επιστρέψει παρά την τρομοκρατία του IS και τις αιματηρές επιθέσεις του", δήλωσε η Jihan Sinan, μια Γιεζίντι 21 ετών που παρευρισκόταν στην εορταστική εκδήλωση την Παρασκευή, όπως ανέφερε το AFP. 

Εκατοντάδες άντρες ντυμένοι με παραδοσιακές κελεμπίες "dishdasha" και γυναίκες με λευκά πέπλα  συγκεντρώθηκαν στο χώρο του ναού που καταστράφηκε από το ISIS το 2014, όταν η τρομοκρατική ομάδα διεξήγαγε γενοκτονία εναντίον των Γιεζίντι. 




Η Μπασίκα βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ,τη Μοσούλη, η οποία απελευθερώθηκε από τον ISIS τον περασμένο Ιούλιο.

Ο αναστηλωμένος ναός είναι μόνο ένας από τους 68 ναούς των Γιεζίντι που καταστράφηκαν από το ISIS από την εισβολή του και μετά. 

Η κοινότητα Γιεζίντι στην περιοχή του Κουρδιστάν και του Ιράκ απαρτιζόταν από περίπου 550.000 άτομα πριν το ISIS καταλάβει την περιοχή, σκοτώνοντας τους άνδρες και παίρνοντας τις γυναίκες αιχμάλωτες ως σεξουαλικές σκλάβες. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Θρησκευμάτων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), περίπου 360.000 Γιεζίντι εκτοπίστηκαν και περίπου 100.000 έφυγαν στο εξωτερικό. 

Από τους 6.417 Γιεζίντι που συνελήφθησαν από το ISIS όταν επιτέθηκε στο Σινγκάλ τον Αύγουστο του 2014, μόλις λίγοι παραπάνω από τους μισούς σώθηκαν. 

Κατά την τελετή στην Bashiqa την Παρασκευή, ο Ali Rashwakari, θρησκευτικός ηγέτης των Yezidi, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην «ανοικοδόμηση των ναών και των περιοχών των Yezidi» του Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...