Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Οι Κούρδοι θυμούνται ακόμα:Χιλιάδες στους δρόμους του Παρισίου για τις ακτιβίστριες που δολοφονήθηκαν πριν από 5 χρόνια



Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι αξιώνοντας να μαθευτεί η «αλήθεια» και να αποδοθεί «δικαιοσύνη» στην υπόθεση της δολοφονίας το 2013 στη γαλλική πρωτεύουσα τριών ακτιβιστριών, ενώ κατήγγειλαν τη «σιωπή» των γαλλικών Αρχών επί αυτού του θέματος. «Πέντε χρόνια σιωπής, άρνησης να αποδοθεί δικαιοσύνη, πέντε χρόνια ατιμωρησίας» ήταν το σύνθημα, στην αρχή της πορείας, σε ένα μεγάλο πανό μαζί με τις φωτογραφίες των γυναικών, κουρδικής καταγωγής, που δολοφονήθηκαν.

«Ερντογάν δολοφόνε!» φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους μία ημέρα μετά την επίσκεψη στο Παρίσι του προέδρου της Τουρκίας, που έγινε δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετείχαν 4.700 άνθρωποι σύμφωνα με την Αστυνομία, που ήρθαν στο Παρίσι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από τη Γερμανία.



Η πορεία πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια μετά τις δολοφονίες της 54χρονης Σακινέ Τζανσίζ, μίας εκ των ιδρυτικών μελών του PKK, της Φιντάν Ντογάν, 28 ετών και της Λέιλα Σοϊλεμέζ, 24 ετών. Οι τρεις γυναίκες εκτελέστηκαν την 9η Ιανουαρίου του 2013 στην έδρα του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν. Στην υπόθεση αυτή, ο μοναδικός ύποπτος, ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, πέθανε στα τέλη του 2016 στη φυλακή, προτού εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου.



Οι Γάλλοι ερευνητές είχαν αναφέρει την «εμπλοκή» μελών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε αυτήν την τριπλή δολοφονία. Η ΜΙΤ είχε επίσημα διαψεύσει κάθε εμπλοκή της τον Ιανουάριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...