Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

27 αγάλματα της θεάς Σεχμέτ ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο

27 statues of goddess Sekhmet discovered in Luxor

Το Υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη 27 αγαλμάτων της αρχαίας αιγυπτιακής θεάς Sekhmet το Σάββατο στο ναό του Βασιλιά Amenhotep III στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Αρχαιοτήτων στο Facebook, η ανακάλυψη ήρθε στο φως στα χέρια μιας αιγυπτιοευρωπαϊκής αρχαιολογικής αποστολής, ως μέρος της ανασκαφής στο χώρο.
 
Τα ανασκαμμένα αγάλματα ήταν σκαλισμένα από μαύρο γρανίτη, με διαφορετικά ύψη, το ψηλότερο από τα οποία έφτανε τα 2 μέτρα. Μερικά από τα αγάλματα απεικόνιζαν τη θεά Σεχμέτ καθισμένη σε θρόνο κρατώντας το σύμβολο της ζωής στο αριστερό της χέρι, ενώ άλλα την  απεικόνιζαν να στέκεται της με ένα σκήπτρο παπύρου στα χέρια της κοντά στο στήθος της.

Όσον αφορά την κατάστασή τους, η επικεφαλής της αιγυπτιοευρωπαϊκής αρχαιολογικής αποστολής Χούριγκ Σουρουζιάν δήλωσε ότι η κατάσταση των αγαλμάτων ποικίλλει. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται σε καλά διατηρημένη κατάσταση, βρέθηκαν στα ανώτερα στρώματα της γης, ενώ άλλα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς εντοπίστηκαν στα χαμηλότερα στρώματα του εδάφους.
 
Η αποστολή πραγματοποιεί τώρα τις εργασίες αρχαιολογικού καθαρισμού και συντήρησης της συλλογής που ανακαλύφθηκε, προετοιμάζοντας την έκθεση στην αρχική τους θέση όταν ολοκληρωθεί το έργο, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...