Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

"Επιστροφή στην πατρίδα" για 100 Αιγυπτιώτες από Ελλάδα-Κύπρο


pontos-news.gr

Στην Αίγυπτο βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος συναντήθηκε με την ομόλογό του υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τριμερής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου σε θέματα διασποράς, με τους δύο υπουργούς να επαναβεβαιώνουν τον σχεδιασμό που έγινε στη τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας. 

Στις 7 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα «Νόστος - Επιστροφή στην πατρίδα», που θα φέρει για μία εβδομάδα πίσω στη γη των προγόνων τους, 70 Αιγυπτιώτες από την Ελλάδα και 30 Αιγυπτιώτες που διαμένουν στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι με την αγάπη του για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, που ο ίδιος δείχνει σε όλες τις τελευταίες Συνόδους Κορυφής Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, γεγονός που δείχνει το πόσο κοντά βρίσκονται πλέον τα τρία κράτη και οι τρεις λαοί, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.



Αυτή η πανάρχαια ιστορία και συνεργασία θα παρουσιάσει η χώρα του Νείλου στους 100 Αιγυπτιώτες που θα έρθουν στην Αίγυπτο στις αρχές Μαρτίου. Για την παρουσία αυτής της ιστορικής διασύνδεσης των τριών χωρών, οι υπουργοί Τέρενς Κουΐκ και Ναμπίλα Μάκραμ συζήτησαν λεπτομέρειες του προγράμματος «Νόστος», που περιλαμβάνει επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, το Πορτ Σαΐντ, το Σαρμ Ελ Σέιχ αλλά και το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Στο μοναδικό αυτό ταξίδι επιστροφής στα χώματα που γέννησαν τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους, οι 100 Αιγυπτιώτες θα συναντήσουν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, θα επισκεφθούν το ιστορικό Ελληνικό Τετράγωνο του Σάτμπι στην Αλεξάνδρεια και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας αλλά και θα γνωρίσουν από κοντά την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη. Στο Σαρμ Ελ Σέιχ, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σημερινή τουριστική εικόνα της Αιγύπτου αλλά και θα επισκεφθούν από κοντά ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας, την Ιερά Μονή Σινά. Και στο Κάιρο, θα δουν από κοντά την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, αλλά βεβαίως και το Αρχαιολογικό Μουσείο και τις Πυραμίδες.

«Να διαφυλάξουμε την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Αιγύπτου»
Στις Πυραμίδες και το αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι, σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, ο Τέρενς Κουίκ και η Ναμπίλα Μάκραμ, θέλοντας να δείξουν το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες και οι ιστορίες τους και ενδιάμεσα η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης. Οι δύο αξιωματούχοι βρέθηκαν στο πιο υψηλό σημείο της Πυραμίδας του Χέοπα, στην αίθουσα αυτή από γρανίτη, μέσα στο ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, για να ακούσουν από τον αρμόδιο αρχαιολόγο που τους ακολουθούσε ότι «αν κάποιος μπορεί να φτιάξει τις Πυραμίδες, τότε μπορεί να κάνει οτιδήποτε!».



Αυτή ήταν η τρίτη φορά για τον Έλληνα υφυπουργό που ανέβηκε αυτό το στενό διάδρομο, καθώς είχαν προηγηθεί δύο επισκέψεις τους, από ντοκιμαντέρ που έκανε τα παλαιότερα χρόνια ως δημοσιογράφος. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσα από την Πυραμίδα του Χέοπα, ο Τέρενς Κουίκ εξέφρασε το θαυμασμό του για αυτό το αριστούργημα της ιστορίας, το οποίο, όπως είπε, «όλοι πρέπει να διαφυλάξουμε, όπως και την ιστορία της Αιγύπτου και την ιστορία της και την πολιτιστική κληρονομιά της, από όποιον επιβουλεύεται την ευλογημένη Χώρα των Πυραμίδων, της Σφίγγας και του Νείλου».

Η ομόλογός του υπουργός Ναμπίλα Μάκραμ αναφέρθηκε με υπερηφάνεια και αγάπη για την Ελλάδα και την Κύπρο και το πρόγραμμα «Νόστος», που θα ξεκινήσει σε δύο μήνες περίπου από σήμερα, φέρνοντας πιο κοντά Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο. Ένα πρόγραμμα, που όπως δήλωσε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών είναι η απαρχή μόνον της μοναδικής στον κόσμο συνεργασίας των Αποδήμων των τριών χωρών, που έχουν πολλά να προσφέρουν μεταξύ τους, οι Αιγυπτιώτες, αλλά και στις τρεις τους πατρίδες, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο.

Ο Τέρενς Κουίκ θα βρεθεί αύριο στην Αλεξάνδρεια και θα κπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη Τελετή Ρίψης του Τιμίου Σταυρού στην Αλεξάνδρεια, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Κάτσικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...