Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Sejong ο Μέγας και το αλφάβητο Hunminjongum

Αποτέλεσμα εικόνας για Sejong the Great

Ο Sejong ο Μέγας (1397-1450), τέταρτος μονάρχης της φεουδαρχικής δυναστείας Joson, άσκησε την πολιτική της ενεργής πολιτιστικής ενθάρρυνσης.
Το 1420, ίδρυσε την  Jiphyonjon, τη βασιλική ακαδημία επιστημών, συγκεντρώνοντας ταλαντούχους  λόγιους και αναθέτοντάς τους να να συλλέξουν και να μελετήσουν βιβλία.Αυτοί οι λόγιοι εφηύραν το βροχόμετρο για πρώτη φορά στον κόσμο και μέτρησαν τις βροχοπτώσεις στη χώρα. Εφηύραν επίσης  το ηλιακό ρολόι,την κλεψύδρα και διάφορα αστρονομικά όργανα για να  παρατηρούν το σύμπαν.Υπό την καθοδήγησή του,τον Ιανουάριο του 1444 πέτυχαν να εφεύρουν το  Hunminjongum που αποτελείται από 28 γράμματα.
Η UNESCO θεσμοθέτησε το βραβείο του Sejong του Μέγα, και το αποδίδει σε αυτούς που έχουν αφιερωθεί στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στο πεδίο της γλωσσολογίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Hunminjongum
Στα μέσα του 15ου αιώνα,ο Βασιλιάς Sejong (βασ. 1419-1450) διέταξε ταλαντούχους λογίους να κάνουν έρευνες για ένα καινούριο εθνικό αλφάβητο.
'Ετσι,τον Ιανουάριο του 1444,το Hunminjongum, ή Σωστοί Ήχοι για να μορφωθεί ο Λαός,ανακαλύφθηκε.
Είναι ανώτερο από όλα τα άλλα αλφάβητα του κόσμου.Ως σύστημα φωνητικών συμβόλων, περιγράφει κάθε ήχο ,βασίζεται σε επιστημονικές αρχές και είναι εύκολο να το μάθει κανείς.
Η UNESCO όρισε το Hunminjongum ως παγκόσμιο περιουσιακό στοιχείο, και συμβούλεψε έθνη χωρίς δικό τους αλφάβητο να το εισάγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...