Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Αναταραχές και στην Εκκλησία στον Λίβανο

Ισχυροί κλυδωνισμοί φαίνεται ότι ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα το πολύπαθο Πατριαρχείο Αντιοχείας & πάσης Ανατολής.
Μια σειρά από αντιδράσεις και αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη που φαίνεται να έχουν βαθύτερα αίτια, δημιουργούν κλίμα έντασης στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
Η δικαστικές υποθέσεις με εμπλεκόμενο τον Ηγούμενο της Μονής Χαματούρα αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα και η προ μηνός αναχώρηση για την Ελλάδα και το Άγιο Όρος, έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Λίβανο και στα πνευματικά του παιδιά, που μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά μέσα δηλώνουν ότι δεν θα συγχωρέσουν την εκδίωξη του πνευματικού τους πατρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηγούμενος της Μονής Χαματούρα αριθμεί και αναπαύει εκατοντάδες πνευματικά παιδιά κάτω από το πετραχήλι του.
Η προ μηνός απόφαση του δικαστηρίου, αν και αθωωτική, υποχρέωνε τον αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα να εγκαταλείψει τη Μονή και να κατευθυνθεί στο Άγιο Όρος, προκειμένου να εκτονωθούν τα πνεύματα και να μην σκανδαλίζεται το ποίμνιο. Το γεγονός αυτό όμως φαίνεται ότι δεν το άντεξαν τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα οργανώνοντας διάφορες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες εναντίον του Πατριάρχη.


O Πατριάρχης Ιωάννης που έχει μεταβεί από προχθές στο Λίβανο, προκειμένου σήμερα να τελέσει την εις Επίσκοπον χειροτονία του αρχιμανδρίτη Ιωάννη Μπατάς, έτυχε σφοδρών αποδοκιμασιών από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο Καθολικό της Μονής Παναγίας του Μπαλαμάντ. Φωνάζοντας «Γαϊρ μουσταχεκ (σημαίνει ανάξιος) δημιουργώντας παράλληλα κλίμα έντασης με πλακάτ διαμαρτυρίας. Οι αποδοκιμασίες όμως δεν αφορούσαν όμως μόνο τον Πατριάρχη αλλά και τον εψηφισμένο Επίσκοπο Ιωάννη Μπατάς. Ο κ. Ιωάννης, την ώρα που ήταν έτοιμος να διαβάσει την ομολογία πίστεως σύσσωμο το εκκλησίασμα φώναζε στα αραβικά «ανάξιος». Ο Ιωάννης Μπατάς ήταν Γραμματέας του δικαστηρίου που εκδίκαζε την υπόθεση του αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα.
Η υπόθεση αναμένεται να έχει και συνέχεια, ιδιαίτερα κατά την αυριανή ημέρα της χειροτονίας του νέου Επισκόπου.

Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Μπατάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...