Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Του Καλού Σαμαρείτη-Ιωάννου του Ελεήμονος

Αποτέλεσμα εικόνας για saint john the merciful

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων που γιορτάζει σήμερα ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Σαμαρείτη της σημερινής παραβολής.Έζησε σε μια εποχή που έμοιαζε αρκετά με τη δική μας. Ένας πόλεμος με τους Πέρσες τότε,ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να ξεριζωθούν από τα εδάφη των Αγίων Τόπων.Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην Αλεξάνδρεια που γνώριζαν ότι είναι Πατριάρχης ο Άγιος .Και αυτός σαν ένας άλλος Σαμαρείτης τους υποδέχθηκε,τους φιλοξένησε,τους περιποιήθηκε.
Ο Άγιος νοιαζόταν και για τους φτωχούς συντοπίτες του το ίδιο.Έδινε μεγάλη σημασία στην ανακούφιση των φτωχών,τους οποίους αποκαλούσε "δεσπότες" του.Μάλιστα έλεγε ότι όποιος καταφέρει με έξυπνο και νόμιμο τρόπο να πάρει χρήματα από τους πλούσιους και να τα δώσει στους φτωχούς όχι μόνο δεν αμαρτάνει αλλά κάνει καλό και στον εαυτό του και στους πλούσιους.



Το παράδειγμα του Καλού Σαμαρείτη και του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος μας προβάλει σήμερα η Εκκλησία μας.Ένα παράδειγμα που μας καλεί να το προσαρμόσουμε στη ζωή μας ανάλογα με τις δυνάμεις μας.Είναι δύσκολο να γίνουμε σαν τον Σαμαρείτη που φρόντισε τον χτυπημένο εχθρό του ή σαν τον Άγιο Ιωάννη που όλη μέρα ασχολιόταν με την ανακούφιση των φτωχών και των απόρων.Ακόμα όμως και το λίγο που θα κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση,ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια που θα προσφέρουμε,να θυμόμαστε ότι την προσφέρουμε στον ίδιο τον Χριστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...