Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Εκλογές στη Σομαλιλάνδη-Οι μόνες ήρεμες εκλογές στο Κέρας της Αφρικής

Thousands queue to vote for new president in Somaliland, social media blocked

africanews.com

Χιλιάδες ψηφοφόροι στη Σομαλιλάνδη βγήκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας για να ψηφίσουν στις τρίτες προεδρικές εκλογές του αυτοαποκαλούμενου ανεξάρτητου κράτους, δεδομένου ότι κήρυξε μονομερής ανεξαρτησία από τη Σομαλία το 1991.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 04:00 GMT και οι ψηφοφόροι είχαν ήδη σχηματίσει  ουρές καθώς πολλοί σημάδεψαν  πέτρες για να σχηματίσουν ουρές μετά τα μεσάνυχτα, ενώ άλλοι κοιμήθηκαν στα εκλογικά κέντρα.


: Only 6 hours to go before Somalilanders start voting and people have been reserving positions at the polling stations during the night .. 
704, 089 ψηφοφόροι αναμένονται σε 1.642 εκλογικά κέντρα στις 21 εκλογικές περιφέρειες στις έξι περιοχές της χώρας.
View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
: Thousands turn up to vote as polls open in all six regions. Pictures from Gacan Libax polling station in
Οι ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων μπλοκαρίστηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ( NEC ), και απορρίφθηκε μια ένσταση που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από το Somaliland Human Rights Centre για να σταματήσει ο αποκλεισμός.
Η NEC δήλωσε ότι ήταν απαραίτητο να μπλοκάρει τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να αποφευχθεί η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και φημών. Θα ξεμπλοκαριστούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, πρόσθεσαν.
Η χώρα χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το βιομετρικό μητρώο ψηφοφόρων αναγνώρισης ίριδας. Αυτή είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή στην Αφρική.
Μια ομάδα 60 διεθνών παρατηρητών εκλογών από 24 χώρες έχουν αναπτυχθεί στη χώρα από τη διεθνή αποστολή παρατήρησης εκλογών ( EOM ) που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση. Εξέφρασαν ικανοποίηση για την προετοιμασία των εκλογών.
Τρεις υποψήφιοι προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον τέταρτο πρόεδρο της Somaliland Ahmed Mohamed Silanyo, ο οποίος αποχώρησε από την εκστρατεία του για δεύτερη επταετή θητεία.
Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Muse Bihi Abdi του κυβερνώντος KULMIYE ( κόμμα ειρήνης, ενότητας και ανάπτυξης) · ο βετεράνος πολιτικός Faisal Ali Warabe του UCID(Κόμμα Δικαιοσύνης και Πρόνοιας). και στη συνέχεια ο πρώην εκπρόσωπος  της Βουλής των Αντιπροσώπων Abdirahman Mohamed Abdullahi Irro του Waddani (Εθνικό Κόμμα).
Οι τρεις περπάτησαν μαζί με τον επικεφαλής της NEC μέσω της πρωτεύουσας Hargeisa το Σάββατο κρατώντας τα χέρια για να απεικονίσουν την ενότητα και να ζητήσουν ειρήνη καθώς η χώρα πηγαίνει στις κάλπες.
Η Σομαλιλάνδη διεξήγαγε επιτυχείς προεδρικές εκλογές το 2003 και το 2010, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2005. Οι εκλογές του 2017 φαίνεται πως θα είναι οι πρώτες εκλογές χωρίς περιστατικά που θα διεξαχθούν στο Κέρας της Αφρικής εδώ και πολλά χρόνια.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter
 People showing off their colored fingers as a sign of people who have already voted ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...