Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Σιίτες διώκουν τους εναπομείναντες Χριστιανούς του Ιράκ

Αποτέλεσμα εικόνας για iraq assyrians

Από τον Ben Cohen

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο βόρειο Ιράκ κατηγορήθηκαν από έναν Κούρδο βουλευτή ότι ασκούν «σκανδαλώδη αδικία» απέναντι στους χριστιανούς της περιοχής, οι οποίοι μέχρι πρότινος φέτος βρίσκονταν υπό την κατοχή των τρομοκρατών του ISIS.

Η Wahida Yaqo Hormuz - Χριστιανή εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) - δήλωσε ότι ειδοποίησε τις ομάδες του Βατικανού και τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για αυτό που αποκαλούσε "Σιιτοποίηση" των Νινευτικών πεδιάδων, όπου βρίσκεται η βόρεια ιρακινή πόλη Μοσούλη . Κατακτημένη από το ISIS το 2014, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις επανέκτησαν την πόλη τον Ιούλιο.

"Αυτή είναι μια καταφανής αδικία που γίνεται στους χριστιανούς", ανέφερε η Yaqo Hormuz, σχολιάζοντας τις αναφορές ότι η παραστρατιωτική ομάδα Hashd al-Shaabi, ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων σιτιών υποστηριζόμενων από το Ιράν, εμπόδιζε την επιστροφή των χριστιανών που έφυγαν κατά την πρόσφατη επίθεση από τις από το  KRG  ελεγχόμενες περιοχές στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με έναν χριστιανό πρόσφυγα από το ISIS, ο οποίος έδωσε  συνέντευξη στο κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw, οι δυνάμεις των Hashd al-Shaabi διώκουν εκείνους τους χριστιανούς, κάποτε 40.000 κατοίκους, που παραμένουν στην πατρίδα του.

"Η κατάσταση αυτών των περιοχών χειροτερεύει καθημερινά", δήλωσε ο πρόσφυγας, Amir Yaqu. "Οι δυνάμεις των  Hashd al-Shaabi προσπαθούν συστηματικά να αλλάξουν τη χριστιανική δημογραφία αυτών των τόπων, άρχισαν να λειτουργούν σεκταριστικές σχολές σε εκκλησίες και θρησκευτικά κέντρα".

Ένα σχολείο, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Ayatollah Ruhollah Khomeini, τον ηγέτη της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν το 1979, είχε κάνει τους Χριστιανούς "πολύ αναστατωμένους", δήλωσε η Yaqo Hormuz, Κούρδα βουλευτής. "Πληροφορήσαμε αμέσως τους εκπροσώπους μας στο Κουρδιστάν και το Ιράκ", πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, εν τω μεταξύ, η Hashd al-Shaabi αρνήθηκε ότι είχε αποσυρθεί από δύο βασικές περιοχές στη Νινευή. Οι Κούρδοι Peshmerga συγκρούστηκαν με τους μαχητές της Hashd al-Shaabi στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση και οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερο από το 50% του εδάφους που απελευθερώθηκε από τους ISSIS από τους Κούρδους.

"Ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλάνε για την απομάκρυνση των δυνάμεων Hashd al-Shaabi από τις Zummar και Rabiaa και τις γύρω περιοχές τους, αλλά αυτά τα νέα είναι αναληθή και αβάσιμα", ισχυρίστηκε ο Ahmed al-Asadi, εκπρόσωπος της  Hashd al-Shaabi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...