Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ο πρώτος χώρος κληρονομιάς βιοποικιλότητας του Punjab

The sprawling  banyan tree at the remote village of Cholti Kheri  in Fatehgarh sahib district is 300 years old.

hindustantimes

Η απλωμένη Kaya Kalp Vriksh(Μεγάλη ινδική συκιά) στο απομακρυσμένο χωριό Cholti Kheri, στο τετράγωνο  Khera Mandal, στη συνοικία Fatehgarh Sahib, θα είναι ο πρώτος χώρος  κληρονομιάς  βιοποικιλότητας του Punjab, καθώς η κρατική κυβέρνηση αποφάσισε να εκδώσει σχετική ειδοποίηση.

Το Συμβούλιο Πνευματικής Βιοποικιλότητας του Πουντζάμπ (PBB) ολοκλήρωσε μια πρόταση για την καταχώριση της τοποθεσίας αυτού του δέντρου ως χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς (BHS) για τη διατήρηση και τη διαχείρισή του σύμφωνα με το άρθρο 37 του νόμου περί βιολογικής ποικιλομορφίας (BDA), 2002.

Το δέντρο βρίσκεται σε ιδιωτική γη, αλλά οι ιδιοκτήτες της γης έδωσαν πρόθυμα τη γη τους για να δηλωθεί το δέντρο ως χώρος πολιτιστικής κληρονομιάς.


Το δέντρο είναι περίπου 300 ετών και απλώνεται σε έκταση άνω των 12  στρεμμάτων. Το "μαγικό" δέντρο αντιπροσωπεύει ένα πλήρες οικοσύστημα που υποστηρίζει πλούσια βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων παγωνιών, κουκουβάγιων και πολλών άλλων πουλιών, ερπετών όπως φιδιών, βάρανων, κηπόσαυρων, εντόμων, αρθροπόδων, διπλόποδων, νηματωδών,  επιφύτων,  βρυόφυτων, μυκήτων, . Ο χώρος διατηρείται και διαχειρίζεται με την ενεργό υποστήριξη της περιφερειακής διοίκησης του Fatehgah Sahib και της επιτροπής διαχείρισης βιοποικιλότητας που έχει συσταθεί από το συμβούλιο.

Μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο καθηγητής Amita Prasad, IAS, επίτιμος γραμματέας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής της Ένωσης, επισκέφθηκε το χώρο του δέντρου και επαίνεσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διατήρησή του. Επαίνεσε την περιφερειακή διοίκηση για την αναγνώριση του κοινοτικού μοντέλου διατήρησης της περιοχής ως της καλύτερης πρακτικής και δήλωσε ότι θα εφαρμόσει αυτό το μοντέλο και σε άλλα κράτη.

Ο Δρ Gurharminder Singh, ανώτερος επιστημονικός αξιωματούχος του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε ότι το συμβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να ανακηρυχθεί η  τοποθεσία  ως ο πρώτος χώρος κληρονομιάς βιολογικής ποικιλότητας του Punjab. Το χωριό είχε ήδη περάσει ένα ψήφισμα σε επίπεδο panchayat(τοπική κοινότητα) για τη δήλωση του Kayak Kalp Variksh ως BHS και εξασφάλισε επίσης τη διατήρησή του και τη διαχείρισή του με την τεχνική υποστήριξη του PBB.

Ακόμη και ένα ντοκιμαντέρ για την τοποθεσία έχει πρόσφατα προετοιμαστεί από την παραγωγική μονάδα του Παρισιού, "Camera Lucida", με την υποστήριξη του PBB για την τηλεοπτική σειρά με τίτλο "Δεντρο-ιστορίες: Τα πιο αξιοσημείωτα δέντρα του κόσμου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...