Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Λιγόστεψαν τα πρωτάκια

Λιγότερα «πρωτάκια» φέτος στα σχολεία
e-dromos

Τα γεννηθέντα παιδιά του 2011 παρουσιάζονται φέτος στην πρώτη δημοτικού. Είναι τα «πρωτάκια». Λιγότερα όμως από άλλες χρονιές. Ήδη σε Λάρισα και Κρήτη έγινε αισθητή η μείωση με αποτέλεσμα να συμπτυχτούν τμήματα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για την πρώτη φουρνιά παιδιών της κρίσης, και με αυτό τον τρόπο φανερώνεται έκδηλα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην χώρα μας (το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη) και εμμέσως το πολύ οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα (μείωση του πληθυσμού, οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, μεγάλη μετανάστευση νέων). Το 1970 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 144.000 και οι θάνατοι 74.000. Το 2014 οι αριθμοί είναι 92.149 γεννήσεις και 113.000 θάνατοι.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας φέτος εγγράφηκαν στα νηπιαγωγεία της χώρας 12.000 λιγότερα παιδιά σε σχέση με πέρυσι, ενώ εκτιμάται νέα μείωση 8.500 παιδιών για του χρόνου. «Από το 2009 έως το 2015 είχαμε 25.000 λιγότερες γεννήσεις. Χωρίς υπερβολή, πρόκειται για βόμβα στο εκπαιδευτικό σύστημα, η οποία τα επόμενα χρόνια θα έχει τρομερές συνέπειες» δηλώνει ο Ζήσης Καπράνας, ειδικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Σιγά – σιγά (αλλά πόσος χρόνος χρειάζεται αλήθεια) θα κατανοήσουμε ότι το δημογραφικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κληροδοτεί η κρίση και οι μνημονιακές συνταγές διαχείρισής της…



Ν.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...