Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ιωνάς,ο ξεροκέφαλος προφήτης-Το πρότυπό μου!

Αποτέλεσμα εικόνας για prophet jonah


Μια αγαπημένη μου μορφή της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο Ιωνάς.Ο Ιωνάς ήταν ένας προφήτης,αν υπήρξε πραγματικά,λίγο...διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει.Ή ίσως όχι και τόσο.

Ο Ιωνάς είναι με διαφορά από τις πιο ξεροκέφαλες,πεισματάρικες και κακότροπες προσωπικότητες.Ναι ,καλά καταλάβατε,ο τύπος ήταν,είναι και θα είναι το πρότυπό μου!

Και τι δεν έκανε!Έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια την εντολή του Θεού να πάει στη Νινευή και αντ' αυτού μπαίνει σε καράβι που φεύγει για την Θαρσίς,το πιο δυτικό γνωστό άκρο του τότε γνωστού κόσμου.Και όταν,κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,ο Θεός ξεσηκώνει τρικυμία που απειλεί να βουλιάξει το καράβι,τι έκανε ο γιγαντιαίος προφήτης;Το έκοψε στον ύπνο.Το καράβι  βούλιαζε κι αυτός ροχάλιζε!

Ο Ιωνάς όταν ρωτήθηκε ποιος είναι και τι έκανε που να θύμωσε τόσο πολύ τον Θεό(αφού έβαλαν κλήρο για να δουν ποιος έφταιγε για την κακοκαιρία που φυσικά...έδειξε τον Ιωνά)είπε τι είχε γίνει και πρότεινε να τον ρίξουν στη θάλασσα για να ησυχάσουν.

Μόλις έπεσε στη θάλασσα ένα τεράστιο κήτος τον κατάπιε.Τρεις μέρες έμεινε εκεί μέσα,στην κοιλιά του κήτους,προσευχόμενος στον Θεό  να τον γλιτώσει.

Όταν λοιπόν το κήτος τον έφτυσε στην ξηρά,τι να κάνει ο Ιωνάς,έκανε την καρδιά πέτρα και πήγε προς Νινευή. Κήρυξε λοιπόν στους αλλοεθενείς Νινευίτες ότι έρχεται η καταστροφή.Αυτοί όμως του την έφεραν!Έκλαψαν,μετανόησαν και ο Θεός τους λυπήθηκε.


Ποιος άκουσε τον προφήτη και δεν τον φοβήθηκε."Πάρε με Θεέ,μου τώρα από τον μάταιο τούτο κόσμο!Δεν αντέχω την ντροπή.Ήρθα στους αχώνευτους ,κήρυξα,τους είπα για την καταστροφή και Εσύ άλλαξες σχέδια και έγινα ρόμπα!"

Έκατσε λοιπόν έξω από την πόλη στον ήλιο ώστε να αφυδατωθεί και να πεθάνει.Ο Θεός τότε του κάνει δώρο μια κολοκύθα για να του κάνει σκιά.Μετά από λίγο ξεράθηκε η κολοκυθιά και ο Ιωνάς άρχισε και πάλι την γκρίνια!Και η ιστορία κλείνει με τον Θεό να του εξηγεί ότι αυτός λυπήθηκε για μια κολοκυθιά που στο κάτω κάτω δεν την φύτεψε ούτε την πότισε,τι περίμενε,να μη λυπηθεί ο Θεός μια τόσο μεγάλη  πόλη με ανθρώπους,παιδιά και ζώα(να και η οικολογία!)

Κάπως έτσι τελειώνει η ιστορία του Ιωνά.Δεν ξέρω αν πείστηκε αν και με όσα διαβάζουμε στην ιστορία μάλλον θα δυσκολεύτηκε λιγάκι.

Απείθαρχος,ξεροκέφαλος και στριμμένος ο προφήτης Ιωνάς,μονίμως πνεύμα αντιλογίας ακόμη και προς τον Θεό,είναι και θα είναι ο προστάτης όλων των γκρινιάρηδων,κακότροπων και φωνακλάδων παπάδων σαν και τα μούτρα μου!

Για σοβαρότερη ανάλυση επί του προφήτη Ιωνά θα επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...