Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η Χαμάς αποδέχτηκε τους όρους συμφιλίωσης της Φατάχ

Hamas security forces take part in a military parade in Gaza City on July 26, 2017. (Photo by AFP)


Η Χαμάς αναφέρει ότι έχει αποδεχθεί τις «βασικές» συνθήκες συμφιλίωσης που προσφέρει ο επικεφαλής του αντίπαλου  κόμματος της Φατάχ Μαχμούντ Αμπάς, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας εθνικών εκλογών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. 

Σε δήλωσή του που εκδόθηκε την Κυριακή, το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης υπογράμμισε την "επιθυμία του να επιτύχει εθνική ενότητα" μετά από μια δεκαετή διαμάχη που χώρισε τους Παλαιστίνιους μεταξύ δύο κυβερνήσεων.

Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, όταν σημείωσε μια σαρωτική νίκη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, αφήνοντας στον Αμπάς τον έλεγχο μόνο των αυτόνομων περιοχών της Δυτικής Όχθης. 




Η Χαμάς δήλωσε ότι συμφώνησε να διαλύσει μια διοικητική επιτροπή που διοικεί τη Γάζα, να καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία του Abbas να επιστρέψει στη Γάζα και να διεξαγάγει νέες εκλογές. 

Η δήλωση ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο μεταξύ αξιωματούχων του κινήματος και αντιπροσωπείας που έστειλε ο Αμπάς.

Η Χαμάς έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους με τους Ισραηλινούς  στη Γάζα και έχει διαχειριστεί τις υποθέσεις των παράκτιων θυλάκων μπροστά σε μια ασυγκράτητη ισραηλινή πολιορκία.

Η κυβέρνηση του Αμπάς έχει επιδεινώσει τη δυστυχία των κατοίκων της Γάζας μέσω «ποινικών μέτρων» τα οποία έχει επιβάλει να πιέσει  τη Χαμάς και να την αναγκάσει να παραιτηθεί από τον έλεγχο του θύλακα.

Μεταξύ μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων υπήρξε η μείωση των πληρωμών για ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ να μειώσει δραστικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο έδαφος των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμπάς απείλησε να μειώσει σταδιακά την οικονομική στήριξη προς τη φτωχή λωρίδα "κατά 100%" έως ότου η Χαμάς συμφωνήσει να συμφιλιωθεί με τη Φατάχ. Οι συνολικές κυρώσεις εκτιμάται ότι θα καταστήσουν τη Γάζα ακατοίκητη μέχρι το 2020.


Η Χαμάς αποφεύγει τις επαφές με το Ισραήλ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί συντονισμό σε θέματα  ασφαλείας με το Τελ Αβίβ.

Ο συντονισμός και το κατά πόσον η Χαμάς θα θέσει τις δυνάμεις ασφαλείας της στην διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής, εμπόδιζε  την προοπτική συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών φατριών.

Η δήλωση της Κυριακής δεν  προσέφερε πληροφορίες σχετικά με κάποιο από τα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...