Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Κοινή ανακοίνωση των θρησκευτικών ηγετών των Αρμενίων,Αζέρων και Ρώσων

panorama.am

Μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία την Παρασκευή, ο Καρεκίν Β, ο Ανώτατος Πατριάρχης και  Καθολικός όλων των Αρμενίων, ο Αγιώτατος Κύριλλος Α ', ο Πατριάρχης της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών  και ο Σέικ ουλ-Ισλάμ Αλαχσούκκουρ Πασσαζάντε, Μεγάλος Μουφτής των Μουσουλμάνων του Καυκάσου εξέδωσαν κοινή δήλωση.
Το γραφείο Τύπου της Μητέρας Έδρας του Αγίου Εχμιατζίν εξέδωσε την πλήρη δήλωση των πνευματικών ηγετών των τριών κρατών. Η δήλωση αναφέρει:
«Σήμερα εμείς, οι πνευματικοί ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, συναντηθήκαμε και πάλι στη Μόσχα κατόπιν πρόσκλησης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών  Κυρίλλου για να συζητήσουμε τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης του Καραμπάχ, χωρίς την οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί συμφιλίωση και πλήρης ασφάλεια στον Καύκασο.



Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην συνεπή ανάπτυξη του ειρηνευτικού διαλόγου, στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και στις μεσολαβητικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν, βασιζόμενες στις ηθικές αξίες της καλοσύνης, της αγάπης για τον γείτονα, της αμοιβαίας συγχώρεσης και της ανεκτικότητας, που διαδίδονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και των παραδοσιακών θρησκειών.
Οι λαοί των Αρμενίων και των Αζερών θα ζουν πάντα δίπλα-δίπλα, επομένως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την ειρήνη και τη συνεργασία. Αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, εμείς, οι πνευματικοί ηγέτες των εθνών μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε κοινές απαντήσεις.
Προσευχόμαστε για την ειρήνη και για μια γρήγορη λύση σε όλα τα ανθρωπιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σύγκρουση και, συνεπώς, παροτρύνουμε όλα τα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα  των λαών μας.
Μαζί, καλούμαστε να φροντίσουμε τους φτωχούς και τους πληγέντες, να δώσουμε μαρτυρία για τις πνευματικές και ηθικές αξίες και να επιδιώξουμε έναν ειρηνικό και δίκαιο τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγουμε την πολεμική και εχθρική ρητορική.
Καλούμε τα αρμόδια άτομα να συμβάλουν στην απελευθέρωση όλων των ειρηνικών κατοίκων που δεν συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και βρίσκονται σε αιχμαλωσία.
Ως θρησκευτικοί ηγέτες καλούμαστε να προστατεύσουμε εκκλησίες, τζαμιά και άλλα ιερά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η διατήρηση των θρησκευτικών μνημείων και μια σεβαστή στάση απέναντί ​​τους.
Καλούμε τους λαούς μας να αναθρέψουν και να εκπαιδεύσουν τη νεολαία με πνεύμα καλής θέλησης και αμοιβαίου σεβασμού, ειρήνης και παραδοσιακής ηθικής.
Εμείς, ως πνευματικοί ηγέτες, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ιστορία των τριμερών συναντήσεων των πνευματικών ηγετών μαρτυρεί τη θετική επίδραση τέτοιων επαφών στη διαδικασία διευθέτησης των συγκρούσεων, η οποία δεν πρέπει ποτέ να μετατραπεί σε θρησκευτική σύγκρουση. Έχουμε μεγάλες ελπίδες στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η ευθύνη και η υποχρέωση προς τους λαούς μας μας παρακινούν να συνεχίσουμε τις ακούραστες και συνεπείς προσπάθειες για την πολυαναμενόμενη νίκη των ιδανικών της ειρήνης και της καλοσύνης. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες ευκαιρίες για ειρήνη στην περιοχή.
Ευχόμαστε  σε όλα τα παιδιά των κοινοτήτων μας ειρήνη, ευημερία και επιτυχία στις προσπάθειές τους. Προσφέρουμε τις προσευχές μας στον Παντοδύναμο για να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες και να προστατέψουμε τους λαύς μας από το κακό και την αμαρτία. Μακάρι να εδραιωθεί ευλογημένη ειρήνη στην αρχαία και ιερή γη του Καυκάσου και οι λαοί των χωρών μας να ζήσουν με ειρήνη και αρμονία και με τους ηθικούς νόμους που έχουν δοθεί από τον Θεό.
Η αντιπροσωπεία της Αρμενικής Αποστολικής Ιερής Εκκλησίας, με επικεφαλής τον Αγιώτατο Καρέκιν Β ', τον Ανώτατο Πατριάρχη και τον Καθολικό όλων των Αρμενίων. και η αντιπροσωπεία της διοίκησης των Μουσουλμάνων του Καυκάσου, υπό την ηγεσία του Sheikh ul-Islam Allahshukur Pashazade. εκφράζουν ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών για τη διοργάνωση της τριμερούς συνάντησης για τη σημαντική συμβολή σε μια ειρηνική διευθέτηση στον Καύκασο και εύχονται στην  Αγιότητά Του την βοήθεια του Παντοδύναμου για  να συνεχίσει αυτή τη θεϊκή αποστολή. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...