Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Απελευθερώθηκε η ηγέτιδα των Μπαχά 'ι του Ιράν


payvand.com

18 Σεπτεμβρίου 2017 - Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI) χαιρετίζει την απελευθέρωση της ηγέτιδας των Baha'i, Mahvash Sabet, που φυλακίστηκε άδικα στο Ιράν για 10 χρόνια, με μόνη βάση τη θρησκεία της. Η CHRI ζητά την άμεση απελευθέρωση των έξι άλλων ηγετών των Μπαχάι , οι οποίοι φυλακίστηκαν στο Ιράν από το 2008 και τον τερματισμό της δίωξης που  ασκείται από το κράτος  κατά της κοινότητας των Μπαχάι.

"Και τα επτά από αυτά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Mahvash, ήταν άδικα φυλακισμένα και δεν έπρεπε να περάσουν ούτε μια μέρα στη φυλακή, πόσο μάλλον 10 χρόνια", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του CHRI Hadi Ghaemi.

"Η δίωξη του κράτους κατά της κοινότητας Baha'i στο Ιράν είναι αμείλικτη και παραβιάζει το διεθνές και ιρανικό δίκαιο", δήλωσε ο Ghaemi.


Η  κοινότητα Μπαχάι  είναι μια από τις πιο διωγμένες θρησκευτικές μειονότητες στο Ιράν. Στα μέλη της θρησκείας απαγορεύεται να ασκούν δημόσια τη θρησκεία τους, τους αρνούνται συνήθως την απασχόληση και την  εκπαίδευση , υποφέρουν από τη δήμευση της περιουσίας τους και το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους και οι ηγέτες τους φυλακίζονται. Υπάρχουν σήμερα περίπου 90 μέλη της θρησκείας των Μπαχάι στη φυλακή στο Ιράν λόγω της εξάσκησης της θρησκείας τους.

Η 15η Μαΐου 2017, σηματοδότησε την ένατη επέτειο της φυλάκισης των επτά ηγετών των Μπαχάι του Ιράν - Τζαμαλοδίν Χαντζάνι, Μπεχρούζ Ταβακκόλι, Σάιντ Ρεζέι, Φαρίμπα Καμαλαμπάντι, Βαχίν Τζιφάμ, Άφηφ Ναιέμι και Μαχβάς Σαμπέτ. Οι "Baha'i 7" καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια φυλάκισης με ψεύτικες κατηγορίες για πράξεις ενάντια στην  εθνική ασφάλεια, προτού οι ποινές τους μειωθούν σε 10 χρόνια μετά την έφεση.

Τα  Ηνωμένα Έθνη  καταδίκασαν τη δίωξη του Ιράν στην κοινότητα των Μπαχάι. Σύμφωνα με το άρθρο 25 του  Χάρτη των Δικαιωμάτων των Πολιτών , το οποίο υπογράφηκε  τον Δεκέμβριο του 2016 από τον Ιρανό πρόεδρο Ρουχάι  , «οι πολίτες έχουν ελευθερία σκέψης, απαγορεύεται η απαγόρευση και κανένας δεν μπορεί να διωχθεί απλώς για τις πεποιθήσεις του». Ωστόσο, οι ηγέτες των Μπαχάι σημείωσαν ότι η δίωξη της κοινότητας των Μπαχάι έχει πράγματι αυξηθεί κατά τη διάρκεια της διοίκησης   Ρουχάνι .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...