Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Τρομακτικό ξέσπασμα βίας στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Anti-Balaka fighters walk in Gambo, southeastern Central African Republic, August 16, 2017. (Photo by AFP)

presstv.com

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) περνά  μια "τρομακτική αύξηση" στη βία, η οποία έχουν πλέον σαφώς ξεπεράσει τα σεχταριστικά όρια.

Οι αντάρτες σε μια ευμετάβλητη περιοχή της χώρας βιάζουν τις γυναίκες και σκοτώνουν τους άνδρες συγγενείς τους, ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεση την Παρασκευή.

Η αναφορά αναφέρεται από τους επιζώντες στο ανατολικό νομό Basse-Kotto, όπου μια ανταρτική ομάδα γνωστή ως UPC, παρακλάδι της  κυρίως μουσουλμανικής συμμαχίας  ανταρτών Σέλεκα, ήταν υπεύθυνη για μια σειρά επιθέσεων.

Η Joanne Mariner, ανώτατος σύμβουλος αντίδρασης στην κρίση στην Αμνηστία, δήλωσε ότι οι πολίτες "είναι άμεσοι στόχοι" στη σύγκρουση, καταδικάζοντας τις επιδόσεις των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην προστασία τους. "Αν η εντολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σημαίνει τίποτα, οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται καλύτερα", ανέφερε.


Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτέλεσε το θέατρο  θανατηφόρας βίας λόγω πολιτικής αστάθειας από τον Μάρτιο του 2003, όταν ο στρατηγός Φρανσουά Μπόζιζε ανέτρεψε τον προηγούμενο  πρόεδρο Άντε-Φέλιξ Πάτασε με πραξικόπημα. Η αιματοχυσία επιδεινώθηκε όταν η συμμαχία της Seleka ανέτρεψε τον Bozize από την εξουσία. 

Η εκδίωξη του Bozize προκάλεσε θανατηφόρες επιθέσεις αντιποίνων  μεταξύ των ανταρτών της Seleka και της χριστιανικής πολιτοφυλακής γνωστής ως αντι-Μπαλάκα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν 12.350 στρατιώτες και αστυνομικούς στο έδαφος για να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Προέδρου Faustin-Archange Touadera, η εκλογή του οποίου πέρυσι βοήθησε σημαντικά στη συγκράτηση της ενδοκοινοτικής βίας.

Διεθνείς παρατηρητές προειδοποιούν ότι η χώρα προσεγγίζει τα επίπεδα βίας που παρατηρήθηκαν στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης το 2014. Η τελευταίες βιαιότητες έχουν κατακλύσει τμήματα της χώρας που ήταν σε μεγάλο βαθμό ήρεμα κατά τη χειρότερη στιγμή της προηγούμενης σύγκρουσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...