Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακαλύφθηκε αρχαία ρωμαϊκή πόλη που βυθίστηκε από τσουνάμι

Diver

sputniknews
Κάνοντας  μια εκπληκτική ανακάλυψη, αρχαιολόγοι βρήκαν ένα δίκτυο υποβρύχιων ερειπίων, που κάποτε ανήκε σε μια ακμάζουσα ρωμαϊκή πόλη, γνωστή ως Νεάπολη, στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Τυνησίας.
Η αρχαία πόλη χτυπήθηκε από ένα ισχυρό τσουνάμι πριν από περίπου 1.700 χρόνια. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Εθνικής Κληρονομιάς της Τυνησίας και το Πανεπιστήμιο του Sassari στην Ιταλία διενεργούν αποστολές από το 2010 και τελικά πραγματοποίησαν την ανακάλυψη.

Τα υποβρύχια ερείπια εκτείνονται σε πάνω από 20 εκτάρια και περιλαμβάνουν δρόμους, μνημεία και περίπου εκατό δεξαμενές που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή garum, μιας ζυμωμένης σάλτσας ψαριού, η οποία ήταν αρκετά δημοφιλής στην αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα.



Ο επικεφαλής της ομάδας, Mounir Fantar, δήλωσε ότι ήταν μια "σημαντική ανακάλυψη".
"Αυτή η ανακάλυψη μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα ότι η Νεάπολη ήταν ένα σημαντικό κέντρο για την παρασκευή γκάρουμ και παστού ψαριού, ίσως το μεγαλύτερο κέντρο του ρωμαϊκού κόσμου", δήλωσε ο Φιτάρ σε συνέντευξή του στο AFP.

Αρχικά ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., η Νεάπολη σημαίνει "νέα πόλη" στα ελληνικά. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αρχαία αρχεία, βυθίστηκε εν μέρει από ένα τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό στις 21 Ιουλίου το 365 μ.Χ.

"Ψάξαμε για το λιμάνι και η υποβρύχια έρευνα μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε άλλα ίχνη, και ειδικά να έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Νεάπολη χτυπήθηκε από αυτόν τον σεισμό το 365 μ.Χ.", δήλωσε ο Φιτάρ.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την υποβρύχια εξερεύνηση των επιστημόνων που οδήγησε στην ανακάλυψη των ρωμαϊκών ερειπίων της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν αν είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...