Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Περίεργη ιστορία με απαγόρευση εξομολόγησης


Σχόλιο:Την παρακάτω περίπτωση μου την υπέδειξε φίλος με σχόλιό του που ζήτησε να μην δημοσιευτεί.Μου φαίνεται περίεργη η ιστορία μια και όσα χρόνια ήμουν στη Λάρισα δεν έτυχε να συναντήσω ή να ακούσω κάτι παρόμοιο.Όπως και να έχει αναδημοσιεύω την ανάρτηση και θα παρακολουθήσω όσο γίνεται το θέμα.

estavromenos
Το πρωί της  Πέμπτης (31 Αυγούστου 2017) ένας κληρικός (εξομολόγος) από το Βόλο επισκέφθηκε εκτάκτως έναν νεαρό ασθενή που νοσηλεύονταν σε γνωστό θεραπευτήριο της Λάρισας (μεγάλη νευρολογική κλινική). Ο νέος ένοιωσε την ανάγκη να εξομολογηθεί. Την επιθυμία του δε αυτή την είχε εκδηλώσει στους οικείους του, οι οποίοι και προσκάλεσαν τον ιερέα. Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία σε κεντρικό ναό του Βόλου - για την υγεία του νέου - και στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε το σημαντικό αυτό ταξίδι του πνευματικού, ο οποίος μετέφερε διακριτικά και ιερά λείψανα προς ευλογία του αρρώστου.  

Ό πνευματικός, μαζί με τον οδηγό που τον συνόδευε, βρέθηκε στο σαλονάκι της εισόδου του νοσηλευτικού ιδρύματος και εξέφρασε με ευγένεια την επιθυμία να επισκεφθεί τον ασθενή. Η κυρία, που ήταν στο γραφείο της υποδοχής των επισκεπτών, ενημέρωσε αμέσως την  υπεύθυνη της βάρδιας, η οποία - αφού με τη σειρά της ενημέρωσε του γιατρούς -  δήλωσε στο ιερέα πως δεν επιτρέπεται να τελέσει το μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, ακόμη κι αν είναι επιθυμία του ασθενή.


Ο πνευματικός ένοιωσε πόνο και πίκρα στην ψυχή του και δήλωσε με ευγένεια πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί στον ασθενή την ικανοποίηση της επιθυμίας του, να εξομολογηθεί». Η εκπρόσωπος της κλινικής επέμενε στη θέση της.
Τελικά, επέτρεψαν στον ασθενή να συναντήσει για λίγα λεπτά τον ιερέα στην είσοδο της κλινικής, με την επισήμανση να μην τελέσει το μυστήριο.


Εμφανίστηκε κάποια στιγμή ο ασθενής, συνοδευόμενος από την υπεύθυνη. Ασπάστηκε με ευλάβεια το χέρι του κληρικού και χαρούμενος τον καλωσόρισε. 

- Πάτερ μου σας ευχαριστώ θερμά που κάνατε τόσο κόπο για να μ' επισκεφθείτε. Θέλω να εξομολογηθώ. Το έχω τόσο πολύ ανάγκη...
-  Παιδί μου, δεν μας το επιτρέπουν...
- Σας παρακαλώ δώστε μου μόνο πέντε λεπτά της ώρας... Θέλω να εξομολογηθώ και να πω κάτι στον πνευματικό, είπε ο νέος απευθυνόμενος στη υπεύθυνη που παρακολουθούσε την σκηνή με ψυχρότητα...
Βέβαια, εκείνη ήταν ανένδοτη, διότι είχε αυτή την εντολή από τους... "θεράποντας ιατρούς". 

Η σκηνή που εκτυλίχτηκε ήταν πολύ συγκινητική. Ο νέος έπεσε στην αγκαλιά του ιερέα ζητώντας του συγνώμη για την εξέλιξη του θέματος. Ασπάστηκε με ευλάβεια τα άγια λείψανα και έλαβε μερικές ευλογίες από τον ιερέα...


Κατά την επιστροφή του πνευματικού στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε μια στάση στο μεγάλο προσκύνημα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΟΥ, όπου τελέστηκε μια ακολουθία υπέρ υγείας και ιάσεως του νέου.

Όλοι γνωρίζουμε το πόσο αναγκαία είναι για τη σωτήρια μας τα  μυστήρια της Εκκλησίας μας. Ένα δε εξ αυτών είναι και το μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως. Η Εκκλησία μας διδάσκει πως είναι ένα από τα τέσσερα υποχρεωτικά μυστήρια - μαζί με το Βάπτισμα, το Χρίσμα και τη θεία Ευχαριστία (Θ. Κοινωνία). Ο πιστός, όταν βρεθεί στο κρεβάτι του πόνου, νοιώθει περισσότερο την ανάγκη να εξομολογηθεί στον πνευματικό πατέρα, όχι μόνο για να παρηγορηθεί, αλλά για να ελκύσει τη θεία Χάρη, να ζητήσει έλεος και να επιταχύνει την ίασή του.


Αυτό το δικαίωμα του πιστού σεβάστηκαν ακόμη και οι κατακτητές κατά τα τετρακόσια χρόνια της σκλαβιάς,

Κι όμως, στην Ελλάδα του 2017, υπάρχουν γιατροί - καί άλλοι - που απαγορεύουν την τέλεση του μυστηρίου της εξομολόγησης στο χώρο του «θεραπευτηρίου». Ίσως να μην είναι και το μόνο περιστατικό που «έκλεισαν» την πόρτα  στη Χάρη του Θεού. Να γνωρίζουν μόνο πως η Χάρη του Θεού δεν δεσμεύεται. 

Αλλοίμονο όμως σ’ εκείνους που στέκονται εμπόδιο στη σωτηρία των άλλων.

Όσοι έχουμε ασθενείς που θα πρέπει να νοσηλευτούν σε κάποια κλινική, όταν αντιληφθούμε πως κάποιοι υπεύθυνοι δεν θέλουν το Θεό και την Εκκλησία στα πόδια τους, μην δειλιάσετε να αντιδράσετε. 
Ομολογείστε την πίστη σας στο Θεό. Μη φοβούμενοι ΚΑΝΕΝΑ άνθρωπο, ΜΟΝΟ ΤΟ ΘΕΟ. 

Ήρθε ο καιρός της ομολογίας… 
Ο Θεός δε θέλει τα παιδιά του να είναι δειλά.  
Να ενημερώνουμε και τους άλλους. 
Να μην προτιμούμε τέτοιους επιστήμονες για να μας υπηρετούν στις ανάγκες μας. 
Να αντιδρούμε με χριστιανικό τρόπο μιμούμενοι τον Κύριο, ο οποίος άλλες φορές ζητούσε το λόγο και άλλες φορές σιωπούσε. 
Ομολογία σ' όλους τους χώρους: σχολεία, νοσοκομεία, κλινικές, υπηρεσίες, στρατός και όπου αλλού χρειαστεί. 

Οι άνθρωποι που στηρίζονται μόνο στις γνώσεις τους και εξορίζουν το Θεό από τη ζωή τους, αυτοί δεν μπορούν να μας διακονήσουν στις δοκιμασίες μας.

π. Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...