Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

"Η Παναγία με έσωσε"


romfea

Έντονα συγκινημένη η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα ευχαρίστησε την Παναγία και τον Θεό, στη λειτουργία που έγινε σήμερα στην Παναγιά Ακρωτηριανή στη Σέριφο μετά από παράκλησή της, για το θαύμα, να επιζήσει από το τρομακτικό δυστύχημα με το ελικόπτερο Χίουι, στην περιοχή Σαραντάπορο Ελασσόνας, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Συγκλονίζει η κατάθεση ψυχής που έκανε στην πρώτη δημόσια μαρτυρία της για το πώς σώθηκε: «Με το που αντιλήφθηκα το πρώτο χτύπημα ασυναίσθητα έκανα το σταυρό μου και ζήτησα από την Παναγία να με βοηθήσει. Κατευθείαν κατέβηκε, την είδα ολοζώντανη, με ξερίζωσε με το πάτωμα και το κάθισμα μαζί, την ένιωσα την εξίψωση προς τα πάνω και με τοποθέτησε τέρμα πίσω, αριστερά από το ελικόπτερο με μισογυρισμένη την πλάτη για να μην θυμάμαι καμία εικόνα».

Η αρχιλοχίας αφιέρωσε στην Παναγία ένα καντήλι, στο οποίο είναι δεμένο ένα ομοίωμα ελικοπτέρου.

Επίσης, αφιέρωσε το κομποσκοίνι της και τη φόρμα που φορούσε εκείνη την ημέρα, η οποία είναι σκισμένη από την πτώση του ελικοπτέρου.



Η Βασιλική Πλεξίδα στον ελεύθερο χρόνο της επισκεπτόταν τη Μονή της Παναγίας της Ακρωτηριανής στη Σέριφο για να προσκυνήσει, έλεγε η μητέρα της και τόνιζε: «Όση ώρα είχε τις αισθήσεις της μετά την πτώση του ελικοπτέρου, προσευχόταν στη Παναγία και η Παναγία η Ακρωτηριανή ήταν αυτή που την άκουσε και σώθηκε».

Στη θεία λειτουργία παραβρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παρέδωσε στην ηγουμένη αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

«Πόντος, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ένας και ενιαίος χώρος που τον προστατεύει η Παναγία. Όπως πήρε στην αγκαλιά της την Βασιλική και την κατέβασε από το ελικόπτερο. Θέλω να ξέρετε ότι όσα αεροπλάνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της πολεμικής μας Αεροπορίας και όσα πλοία περνούν από εδώ, αλλά και οι στρατιώτες όσο μακριά και αν βρίσκονται από τον Πόντο, τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο θα έχουν τη σκέψη τους σε εσάς που προσεύχεστε για την πατρίδα μας, με τη βοήθεια της Παναγίας που φανερώθηκε πολλές φορές» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος, απευθυνόμενος προς την ηγουμένη.

Παράλληλα ευχαρίστησε την ηγουμένη «για τη σημερινή δυνατότητα που μας δώσατε να ευχαριστήσουμε την Παναγία για το θαύμα που έγινε. Να σας ευχαριστήσουμε ακόμα, γιατί εσείς, εδώ στο Αιγαίο, σε αυτή εδώ την αετοφωλιά φυλάτε Θερμοπύλες».

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά 

17 σχόλια:

  1. Αν και γυναίκα στον στρατό (δεν μου πολυαρέσει, άλλωστε εμείς τότε ούτε το σκεφτόμασταν), την παραδέχομαι. Να ζήσει η λεβέντισσα και να μιλά για το θαύμα της. Ετσι για να λουφάζουν κάποιοι "πατριώτες" που γράφουν από την γκλάβα τους ότι τους κατέβει για τους εθνικούς μας αγώνες και τους ήρωές μας (βλ. δραγονέρα και σία).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι υπέρ της κανονικής(κληρωτής-μόνιμης)παρουσίας των γυναικών στο στρατό.200%.
      Πράγματι,το μεγαλύτερο θαύμα στην υπόθεση είναι ότι μιλάει γι'αυτό που έζησε.Δεν έχω διαβάσει ούτε ένα σχόλιο για την είδηση αλλά μπορώ να φανταστώ τι θα έχει γραφτεί.
      Στη Δραγονέρα έχουν συγκεκριμένη γραμμή και την περνάνε.Σε όποιο βαθμό.Τίποτα παραπάνω,τίποτα παρακάτω.

      Διαγραφή
  2. Σεξιστικό- ρατσιστικά σχόλια καλυμμένα πίσω από την ανωνυμία δεν είναι κ η προσωποποίηση του ηρωισμού ή του θάρρους!
    Ο δρόμος της πίστης βαδίζεται με ελεύθερη βούληση. Ο πραγματικός χριστιανός δεν επιτίθεται κ δεν ειρωνεύεται αυτόν που έχει χάσει τον δρόμο του. Υπάρχουν τόσες παραβολές που μπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες της σελίδας σου παπά να βρουν τον δρόμο της αλήθειας.
    Επίσης κ κάποια ιστορικά μαθήματα για τον ρόλο των γυναικών στην ιστορία της ορθοδοξίας θα ήταν χρήσιμα στους ανιστόριτους καιρούς που ζούμε!
    Π.χ αναστήλωση των εικόνων.. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα τέτοιου είδους σχόλια;Την ειρωνεία τη χρησιμοποιώ μόνο απέναντι σε υποκριτές και δήθεν αγωνιστές.
      Αυτό με τις γυναίκες στην Ορθοδοξία είναι καλή ιδέα.Αλλά το κάνω επ' ευκαιρίας κάποιας σχετικής γιορτής.

      Διαγραφή
    2. Δεν μιλώ για σένα παπά. Αντιθέτως. Μιλώ για το προηγούμενο σχόλιο που καλύπτεται με την " ανωνυμία".

      Διαγραφή
  3. Μπραβο της,η αληθεια ειναι οτι εφαγε πολυ κραξιμο στο ιντερνετ αλλα who cares; παρε παραδειγμα εδω
    http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/152861

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μόνο που βλέπω lifo καταλαβαίνω.Άμα έχεις ζήσει κάτι τέτοιο,δε νομίζω ότι σε νοιάζει το κράξιμο.

      Διαγραφή
  4. Σοφία Νέζη, αν σκεφτόμουν με το σκεπτικό σου τότε θεωρώ και το σχόλιο σου περι ανωνυμίας και ηρωισμού οτι είναι ρατσιστικό. Και εξηγούμαι. Γιατί υπαινίσεσαι έλλειψη θάρρους και ηρωισμού την ανωνυμία; Μήπως δεν παρέχει αυτή την επιλογή ο blogger; Μήπως δεν έχω το δικαίωμα να γράφω ως ανώνυμος; Δεν είμαι μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού;
    Δηλαδή όποιος διατυπώνει άλλη γνώμη ( είπα απλά ότι δεν μου πολυαρέσει, εντελώς προσωπική γνώμη και θα μπορούσα να έχω και επιχειρήματα, που ίσως να σε προβλημάτιζαν και εσένα, που δεν είναι όμως του παρόντος π.χ. γιατί τόσες χιλιάδες χρόνια σε τόσους πολιτισμούς η γυναίκα δεν έπαιρνε μέρος σε πολέμους με την ιδιότητα του στρατιώτη; είναι ανακάλυψη του 21ου αιώνα; κ.α. που σημειωτέον δεν υποτιμούν τον λόγο της γυναίκας στους πολέμους, όπως λάθος κατάλαβες) αμέσως λοιπόν με θεωρείς σωβινιστή ή ρατσιστή ή ότι άλλο; Χαρακτηρίζεις και φιμώνεις ; Προφανώς δεν ταιριάζει κάτι τέτοιο σε άτομα που θέλουν να παρουσιάζονται φιλελεύθερα, και σε αδικεί αυτό. Αν παρατηρήσεις όλοι σχεδόν που ζητουν δικαιώματα για τον εαυτό τους σήμερα μιλούν για ελευθερία και συνάμα προσπαθούν να απαγορεύσουν στους αντικείμενους να ... υπάρχουν (θα το ονόμαζα το φαινόμενο ως φιλελεύθερη δικτατορία)!!!
    υ.γ. τα υπόλοιπα που γράφεις δεν μπορώ να καταλάβω που απευθύνονται και δεν τα σχολιάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι του 21ου αιώνα.Οι Εβραίοι έχουν γυναίκες από τον 20ο αιώνα.Υπάρχουν και αρχαίες πολεμικές ομάδες γυναικών.

      Διαγραφή
  5. Εντάξει παπά μου, πρόχειρα το ανέφερα αυτό. Το ξέρω οτι υπάρχουν, αλλά μιλάμε για εξαιρέσεις και αυτά περιορισμένα μέσα στην ιστορία. Και μείς είχαμε ηρωίδες Σπαρτιάτισσες,Σουλιώτισες, Μεσολογγίτισες, τις γυναίκες της Πίνδου, τις Ναυαρχίνες του 21. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για εκούσια, τακτική, βασική, επαγγελματική καριέρα της γυναίκας. Προτιμώ, όσον αφορά το θέμα μας, τις γυναίκες να γεννάν, να γαλουχούν και να ανατρέφουν αυριανούς ήρωες, αν θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα. Είναι μοναδικό, αναντικατάστατο και σπουδαίο το έργο τους αυτό. Μα δεν το καταλαβαίνουν πολλές σημερινές γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακόμα κι έτσι να είναι και να έγινε το "θαύμα", όταν υπάρχουν τέσσερις νεκροί άνθρωποι και οι οικογένειές τους που πενθούν, θα άρμοζε, κατά την γνώμη μου, περισσότερη συστολή και ενσυναίσθηση κι όχι αυτό το ξεφωνητό της δημοσιοποίησης μιας οριακής στιγμής ζωής και θανάτου. Το θαύμα θα ήταν το μέτρο... Τάματα, κανάλια, Καμμένος, πατριδοπάζαρο και θρησκοληψία...τα θαύματα γίνονται στη σιωπή και σε συντρίβουν!

    Όσο για τις γυναίκες στο στρατό, βεβαίως! Σε ένα κόσμο αγριότητας, φανατισμού , επιβολής του δίκιου του ισχυροτέρου, στο survival της ανθρώπινης ύπαρξης που ζούμε πλέον,γιατί όχι; Ας είμαστε εθνικά υπερήφανοι! Εξάλλου η μητρότητα, η καταφυγή, η σκέπη, η γαλήνια παρουσία της μάνας κι όλοι αυτοί οι αναχρονισμοί σε λίγα χρόνια θα ανήκουν στο παρελθόν του ανθρώπινου είδους... Κανείς, ούτε άντρας ούτε γυναίκα, θα θυμάται τίποτα απ'αυτά τα αλλόκοτα και ξένα... όλοι θα σκέφτονται και θα νιώθουν καθ'υπαγόρευση και κατά τα παραγγέλματα του "στρατού" στον οποίο θα ανήκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπαίνουν όλα μαζί σε ένα τσουβάλι.Η κοπέλα σώθηκε εκ θαύματος και τέλεσε θεία λειτουργία.Το αν πήγε ο Καμμένος και τα κανάλια να κάνουν σόου είναι άλλο θέμα.Ή μήπως θα έπρεπε η κοπέλα όταν ρωτήθηκε να καταπιεί αυτό που βίωσε για να μην ενοχληθούν κάποιοι από τη "θρησκοληψία" της.

      Αν δεν υπηρετούν οι γυναίκες στο στρατό θα πάψει ο φανατισμός και η αγριότητα;Γιατί τους φανατικούς στη Μ.Ανατολή(και όχι μόνο) τους έφτιαξαν γυναίκες που είχαν αφοσιωθεί στη μητρότητα,τη σκέπη,τη καταφυγή και λοιπά όμορφα.
      Ή μήπως οι γυναίκες που είναι στο στρατό δεν μπορούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους ως μητέρες;Γιατί όσες γνώρισα,και ήταν αρκετές,μια χαρά σύζυγοι και μανάδες ήταν εκτός στρατοπέδου(εντάξει,όχι όλες,άμα το έχει και η κούτρα σου...).Αυτά για να μιλάμε με πραγματικά γεγονότα.

      Να σημειώσω,για να αποκατασταθεί η αλήθεια,το Μοναστήρι ανήκει σε μια από τις παρατάξεις(τη μεγαλύτερη)του Παλαιού Ημερολογίου.

      Διαγραφή
    2. Είναι ιερά μονή ΓΟΧ; Γι'αυτό δεν είδα σε κανένα εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων την είδηση.
      Ούτε γνωστούς ιεράρχες ιερείς κτλ που δεν θα έχαναν τέτοια ευκαιρία για προβολη

      Διαγραφή
    3. Όλα το είχαν.Και η Ρομφαία και το Βήμα Ορθοδοξίας.Δεν ανέφεραν όμως ότι είναι παλαιοημερολογήτικο.Την λειτουργία έκανε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος των ΓΟΧ.Μιας από τις παρατάξεις.

      Διαγραφή
  7. Γιατί είναι "άλλο θέμα"; Ένα θέμα είναι: το θέαμα. Ζούμε στον καιρό του θεάματος. Αν κάτι που βίωσες δεν το εκθέσεις στο παζάρι του αχόρταγου ματιού και αυτιού των καταναλωτών κάθε είδους προς κατανάλωση προϊόντος (και εδώ δεν εξαιρείται ούτε η θρησκευτικότητα, ούτε οι οριακές στιγμές του βίου, όλα πουλιούνται) αν δεν το σκηνοθετήσεις (βλ. facebook) αυτό δεν έχει βαρύτητα, στερείται οντολογικής αλήθειας.
    Με αυτό κατά νου, ας σκεφτεί ο καθένας ότι το "θαύμα" γίνεται η ατομική εξασφάλιση, η ατομική επιβίωση.... "μωρέ σώθηκα εγώ;"
    Και σε μια έτσι δοσμένη κατάσταση δεν χωράει καμία ενσυναίσθηση, κανένα πένθος για τον άλλο που πάσχει τον θάνατο που είναι και θάνατός μας, σε τελική ανάλυση.
    Ο χριστιανισμός είναι μια λεπτή "θρησκεία", ας το καταλάβουν οι θεράποντες έστω και με 2000 χρόνια καθυστέρηση!

    Κάνεις άλμα. Δεν ισχυρίστηκα ότι το να υπηρετούν οι γυναίκες στο στρατό θα καταργήσει ή όχι τον φανατισμό κλπ. Αλλά ας δεχθούμε ότι υπάρχουν συνολικότερες ιστορικές και κοινωνικές πιέσεις ικανές να αλώσουν τα πρόσωπα. Αν δεν έχουν ήδη αλωθεί, δίχως κανείς να ενοχληθεί ή να προβάλει πραγματική αντίσταση, εκεί που η αντίσταση θα ήταν πράγματι χρήσιμη και ουσιαστική. Ανάμεσα στις γυναίκες - στρατιώτες, επιχειρηματίες, δυνάστριες και στις γυναίκες - απρόσωπες και άλογες τεκνοποιητικές μηχανές (μ.Ανατολή) ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την γυναίκα που βιώνει το φύλο της ως μια εξαιρετική δωρεά και ευλογία και προσπαθεί με σύσσωμη την ύπαρξή της να το προσφέρει στην θεανθρώπηση του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κοπέλα μόλις συνήλθε από το ατύχημα εκμυστηρεύτηκε σε δικούς της ανθρώπους πώς σώθηκε.Αυτό διέρρευσε.Έκανε Θ.Λειτουργία για να ευχαριστήσει την Παναγία και για να τελέσει μνημόσυνο στους συναδέλφους της που χάθηκαν. Το αν πήγε και ο υπουργός δεν αφορά την κοπέλα.Αυτή έκανε αυτά που είχε να κάνει.Όλοι θέλουν να φέρουν το χριστιανισμό στα μέτρα τους και όπως τους βολεύει 2000 χρόνια τώρα.Και προσπαθούν να τον αλλάξουν με ιδεολογικές,φιλοσοφικές και άλλες προσμίξεις.

      Εσύ κάνεις άλμα.Έγραψα ξεκάθαρα για γυναίκες στο στρατό.Πρώτον κληρωτές,να υπηρετούν θητεία δηλαδή,δεύτερον ως μόνιμοι αξιωματικοί.Το πρώτο είναι απαραίτητο λόγω υπογεννητικότητας και πολλών κακών γειτόνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής.Το δεύτερο είναι μια επιλογή καριέρας.Το έχουν το δικαίωμα αλλά θα πρέπει να μπορούν να μπουν ευκολότερα και σε πιο μάχιμες θέσεις,όσες το επιθυμούν.Και γιατί μια γυναίκα με την όποια καριέρα δεν βιώνει το φύλο της δεν μπορώ να το καταλάβω.Αυτό άλλωστε δεν έχει να κάνει με την καριέρα αλλά με το οικονομικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα και διαλύει πολλές φορές άντρες και γυναίκες.
      Καθόλου απρόσωπες και άλογες δεν είναι οι γυναίκες στη Μ.Ανατολή.Ψάξε λίγο βαθύτερα τις κοινωνίες τους.Και η Μ.Ανατολή δεν είναι κάτι ενιαίο.Έχει μεγάλη ποικιλία στις κοινωνίες.
      Αλλά αν θες πιάνουμε και τις παλιές Ελληνίδες μανάδες και τι φυντάνια βγάζανε.

      Διαγραφή
  8. Εγώ έθεσα μερικά κριτήρια.... αν αυτά δεν γίνονται κατανοητά δεν πειράζει.
    Είναι κι αυτό ένας οχυρωματικός δείκτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...