Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Σημαντική Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας

Αποτέλεσμα εικόνας για greece serbia bulgaria flags

thepressroom

Σήμερα πραγματοποιούνται υπό δρακόντεια μέτρα στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αλλά και η αναγόρευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Σημαντικές, για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας χαρακτηρίζονται οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας με τη θέσπιση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και η δημιουργία ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή.



Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας
Το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 10 το πρωί με τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σέρβο πρόεδρο. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις συμμετεχόντων υπουργών στους τομείς της οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.
Στο 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη για όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών και τις κοινές τους θέσεις σε περιφερειακά ζητήματα. Επίσης θα υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες σε διάφορους τομείς.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή τους προοπτική. Θα τονιστεί δε η σταθερή υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Παράλληλα θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τρίτες χώρες καθώς και αναπτυξιακά σχέδια, με έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου και η πλωτή διασύνδεσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σέρβου προέδρου.
Συνάντηση με Μπόικο Μπορίσοφ
Στις 16.00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στον Έλληνα και Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ.
Στις διμερείς συνομιλίες θα τεθούν τα ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και η ευρωπαϊκή τους προοπτική, το μεταναστευτικό, η διμερής ενεργειακή συνεργασία (IGB, FSRU) και η σιδηροδρομική διασύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η τριμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη.
Στις 17.45 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει οι κοινές δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μπόικο Μπορίσοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για greece  bulgaria
iefimerida
Ενέργεια, μεταφορές, δίκτυα και τουρισμό αφορούν οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα και Σερβία στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής: «Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο».

Η μεγάλη φιλία των δυο χωρών να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας εκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο , μια πόλη , όπως είπε ο πρωθυπουργός που καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.

Η Ελλάδα παραμένει στους 3 σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.

Τι δυο χώρες τις συνδέει και ο πολιτισμός είπε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης, στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας. Παράλληλα ανέφερε ότι αναβαθμίζεται και ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά απο επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...