Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ulleungdo - Ένα νησί γεμάτο θρύλους και δεισιδαιμονίες στην Κορεατική Χερσόνησο


koreatimes
Από τον  Robert Neff 

Περίπου 120 χιλιόμετρα ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου είναι το νησί Ουλεούνγκ - ένα νησί που φημίζεται για την ομορφιά και την απομόνωσή του. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο στο νησί από τη φυσική ομορφιά και τη θέση του - υπάρχει ο μυστικισμός και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το παρελθόν του. 

Λέγεται ότι το νησί κατοικήθηκε περίπου 2.000 χρόνια πριν από μια ομάδα ανθρώπων που ήταν «τόσο άγριοι και άνομοι όσο  και δεισιδαίμονες» και ίδρυσαν τη δική τους χώρα που είναι γνωστή ως Usan-guk. Το νησί φημιζόταν για την ευφορία του που το «μπαμπού μεγάλωνε δύο φορές πάνω από το μέγεθος που έφτανε στην ηπειρωτική χώρα, ενώ τα ροδάκινα ήταν τόσο μεγάλα, που  τα κουκούτσια χωρίζονταν στη μέση  και φτιάχνονταν ποτήρια  κρασιού  από τα δύο μέρη.» 

Οι νησιώτες ζούσαν ειρηνικά, παίρνοντας  ό, τι χρειάζονταν και δεν τους παρείχε η γη  από τη θάλασσα π, και, προφανώς, δεν απομακρύνονταν από τα σπίτια τους. Ωστόσο, η ευημερία τους προσέλκυσε την προσοχή των πολεμοχαρών ηπειρωτικών γειτόνων τους, του Βασιλείου των Silla. 



Ο θρύλος υποστηρίζει ότι το 512, ο Στρατηγός Kim Isabu - κυβερνήτης της Silla αυτού που είναι σήμερα η επαρχία Gangwon - εισέβαλε και κατέλαβε το νησί, το οποίο, εκείνη τη στιγμή πιστεύεται ότι είχε περίπου 1.000 κατοίκους. Η εισβολή του Στρατηγού Κιμ ήταν αρκετά έξυπνη. Γνωρίζοντας τις δεισιδαιμονίες των κατοίκων του νησιού, είχε ένα μεγάλο αριθμό σκαλιστών ξύλινων θαλάσσιων λιονταριών και κατά την άφιξη αρμάδας του στα  ανοικτά των ακτών του νησιού, τοποθέτησε κρυφά τα ξύλινα θαλάσσια λιοντάρια  μέσα στο νερό. Στη συνέχεια κινήθηκε προς την ακτή και δήλωσε στους νησιώτες ότι αν δεν παραδοθούν στη Silla, θα οδηγήσει τα θαλάσσια λιοντάρια στην επίθεση. Το τέχνασμά του δούλεψε. 

Ο Όμηρος Hulbert - φημίζεται για τα βιβλία του κορεατικής ιστορίας στην αγγλική γλώσσα  - περιγράφει το περιστατικό αυτό ως μία από τις «πιο αγαπημένες παραδόσεις του κορεατικού λαού» και η περιγραφή του είναι αρκετά δημοφιλής, αλλά είναι ακριβής; Ισχυρίζεται ότι τα γλυπτά ήταν λιοντάρια «με ανοιχτό το στόμα και τεράστια δόντια» και τοποθετήθηκαν στην πλώρη των σκαφών και η απειλή της επικείμενης απελευθέρωσης τους κατά του νησιού είναι αυτό που ανάγκασε τους νησιώτες να παραδοθούν στο ισχυρό βασίλειο Silla. Ποιο είναι η πιο πιστευτό- ένα λιοντάρι (που δεν κατάγεται από την Κορέα) ή ένα θαλάσσιο λιοντάρι; 

Για σχεδόν μιάμιση χιλιετία , το νησί παρέμεινε μακριά από την πολιτική του κόσμου. Σε ένα σημείο ερημώθηκε από μόνιμους κατοίκους - οι μόνοι προσωρινοί επισκέπτες ήταν ξυλοκόποι και ψαράδες. Αλλά αυτό άλλαξε εντελώς στη δεκαετία του 1880, όταν η Joseon Κορέα άρχισε να εποικίζει εκ νέου το νησί, αφού διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από Ιάπωνες έπαιρναν λαθραία την πολύτιμη ξυλεία του νησιού και, με έναν τρόπο, αμφισβητούσαν την κυριαρχία της Κορέας. 

Στην αρχή, δεν υπήρχαν περισσότεροι από μερικές δεκάδες κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας που  προσπαθούσαν να συμπληρώσουν τα προς το ζην, αλλά από το 1897 ο κορεατικός πληθυσμός, κυρίως αγρότες και κατασκευαστές σκαφών, είχε αυξηθεί σε μόλις πάνω από 1.100 ανθρώπους. 

Σύμφωνα με ένα μέλος της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Κορέας  ο οποίος επισκέφθηκε το νησί το 1898, ι οι Κορεάτες έποικοι από την ηπειρωτική χώρα έρχονταν σε μεγαλύτερους αριθμούς κάθε χρόνο, επειδή «η ζωή στο νησί είναι σχετικά εύκολη» καθώς υπήρχαν λίγοι  φόροι και το έδαφος ήταν τόσο πλούσιο που δύο σοδειές σιταριού, κριθαριού, πατάτες και φασόλια έβγαιναν κάθε χρόνο. Αλλά δεν υπήρχαν οικόσιτα ζώα εκτός από μερικές κότες. Ακόμα και τα σκυλιά και οι χοίροι - τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά πλάσματα - ήταν εμφανώς απόντα από το νησί. Υπάρχουν όμως άλλα πλάσματα, όπως πουλιά και αρουραίοι,που ευημερούσαν και μάστιζαν τους  νησιώτες με την καταστροφή των καλλιεργειών τους. Το νησί κατοικούνταν επίσης (τουλάχιστον στις δεισιδαιμονίες) από γιγαντιαίες σαρανταποδαρούσες που κατά καιρούς κυνηγούσαν ανθρώπους σαν θήραμα. Οι σαρανταποδαρούσες, τα πουλιά και οι αρουραίοι δεν ήταν τα μόνα παράσιτα. 

Ο Bae Chung-jun έφτασε στο νησί το 1897 και ισχυρίστηκε ότι του έχει χορηγηθεί το δικαίωμα, από την κυβέρνηση της Joseon, να επιβάλλει φόρους. Επίσης, άρχισε να μαζεύει  και να πωλεί την ξυλεία του νησιού σε Ιάπωνες λαθρεμπόρους αποκομίζοντας ένα σημαντικό κέρδος. Αλλά αυτό δεν ευχαρίστησε τους νησιώτες και διαμαρτυρήθηκαν.Ο  Bae προσπάθησε να τους εκφοβίσει μέσω του φόβου και των απειλών θανάτου, αλλά οι προσπάθειές του ήταν βραχύβιες. Ένας όχλος νησιωτών κατακρεούργησε των Bae και στη συνέχεια τον κρέμασαν από ένα από τα δέντρα μπροστά από το Κυβερνητικό κτίριο. 

Ενώ οι φυσικοί πόροι του νησιού, μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του νησιού κατά τον 6ο αιώνα, τον επανεποικισμό του στα τέλη του 19ου αιώνα και να είχαν  αντίκτυπο στις αρχές της διεθνούς πολιτικής της Joseon, είναι το κοντινό  Ντόκντο που αποτέλεσε μήλο της έριδος στη διεθνή πολιτική της Νοτίου  Κορέας στο 20ο και τον 21ο αιώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...