Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Φιλιππίνες:Ο Duterte θέλει να εμποδίσει μαχητές από τη Ράκκα και τη Μοσούλη να έρθουν στην περιοχή

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte (C) κύματα δίπλα στον Πρόεδρο της Ινδονησίας τζόκο ουιντόντο (κάτω R) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αγορά Tanah Abang στην Τζακάρτα
sputniknews

Ο στρατός των  Φιλιππίνων έχει κινητοποιήσει ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις για να διώξει μαχητές του Daesh από τη νότια πόλη της Marawi. Οι αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν την Πέμπτη ότι περίπου 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, συμπεριλαμβανομένων 31 μαχητών και 11 στρατιωτών.



Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για απώλειες αμάχων. Η επιχείρηση έρχεται καθώς αντάρτες από την ομάδα Maute όρμηξαν στους δρόμους της πόλης από το βράδυ της Τρίτης, καίγοντας κτίρια, συλλαμβάνοντας ομήρους και αποκλείοντας ένα μεγάλο μέρος της πόλης.

Υπήρξαν αναφορές που λένε ότι το Daesh ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειες της Maute . Νωρίτερα την Τρίτη, ο Πρόεδρος Duterte επέβαλε 60 ημερών στρατιωτικό νόμο στο νησί Μιντανάο όπου βρίσκονται σημαντικές μουσουλμανικές μειονότητες.



Το Radio Sputnik συζήτησε το θέμα με τον Richard Javad Heydarian, επίκουρο καθηγητή πολιτικών επιστημών στο De La Salle University, και πρώην σύμβουλο πολιτικής στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Φιλιππίνων .

«Η ομάδα Maute ήταν ένα είδος ιδιωτικής πολιτοφυλακής της οικογένειας Maute ή μιας σημαντικής πολιτικής δυναστείας στην περιοχή όπου βρίσκεται  η πόλη της Marawi . Τώρα, από το περασμένο έτος είχαν υποσχεθεί υποταγή στο  Daesh και se άλλες μεγάλες εξτρεμιστικές ομάδες όπως η ομάδα Abu Sayaf και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός «Βιλαέτι» ή επαρχία του ΙΚ εδώ στη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε ο Heydarian.


Είπε ακόμη ότι η επιχείρηση  στη Marawi ήταν ίσως μια πράξη εκδίκησης επειδή λίγες ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη, όταν ο Duterte είχε μόλις φθάσει στη Μόσχα υπήρχε μια αποτυχημένη επιδρομή σε ηγέτη της Abu Sayaf.
«Ίσως το γεγονός ότι ο Duterte και πολλοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συμβούλων ασφαλείας του βρίσκονταν στη Ρωσία χιλιάδες μίλια κατά κάποιο τρόπο  τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν σε  αυτή την πολύ  τολμηρή επίθεση σε όλη την πόλη Marawi», δήλωσε ο Heydarian.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η Maute είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή είναι πιο ξεκάθαροι στις συνεργασίες τους και αυτό που είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό εδώ είναι ότι «αν και ο Duterte είναι ένας τύπος που μιλά σκληρά  το γεγονός είναι ότι τους τελευταίους 10 μήνες αφιέρωσε μεγάλο μέρος της προσοχής και της ενέργειάς του στον πόλεμο για τα ναρκωτικά και κατά κάποιο τρόπο  παραμέλησε την ειρηνευτική διαδικασία με τις αντάρτικες ομάδες και δημιουργήθηκε κάποιο είδος κενού  ειρήνης που εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή από θυγατρικές ομάδες του ISIS» , είπε.

Είπε ότι ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι «τελικά τρομοκρατικές ομάδες από τη Μοσούλη και τη Raqqa μπορεί ακόμη και να ενωθούν μαζί τους και να κάνουν όλη τη διαδρομή προς τη Νότια Ασία και γι 'αυτό, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εφάρμοσε ένα σενάριο στρατιωτικού νόμου,» είπε ο αναλυτής .

Ο Heydarian είπε ακόμα γιατί η κυβέρνηση των Φιλιππίνων πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα σε αυτή την κατάσταση και πώς ο  Duterte αναζητά νέους συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμμάχους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Χιλιάδες άμαχοι  φέρονται να έχουν εγκαταλείψει την νοτιότερη πόλη της Marawi από τότε που ξέσπασε η μάχη μεταξύ της,έχουσας σχέσεις με το Daesh,ένοπλης ομάδας  Maute και των κυβερνητικών στρατευμάτων  πριν από τρεις ημέρες.

Το ραδιόφωνο των Φιλιππίνων ABS-CBN ανέφερε ότι ο  εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Restituto Padilla είπε την Παρασκευή ότι αλλοδαποί - κατά πάσα πιθανότητα από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία - ήταν μεταξύ των 31 μαχητών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις  που μαίνονται στη Marawi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...