Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Κυριακή του τυφλού-Η εκούσια τύφλωση

                             
Κυριακή του Τυφλού ονομάζεται η σημερινή και όπως ξέρουμε ο Χριστός θεραπεύει έναν εκ γεννετής τυφλό.Ο τυφλός έδειξε την ευγνωμοσύνη του προς τον Χριστό υποστηρίζοντάς Τον με θάρρος μπροστά στους Φαρισαίους.Φυσιολογικά θα έλεγε κάποιος.Ποιος δεν θέλει να απαλλαγεί από την τύφλωση;

Κι όμως.Υπάρχουν πολλά είδη τύφλωσης,εκούσιας τύφλωσης,από τα οποία δεν θέλουμε να απαλλαγούμε.Για παράδειγμα η τύφλωση που έχουμε όταν πρέπει να δούμε τον πραγματικό μας εαυτό.Όταν αρνούμαστε να δούμε τα πάθη,τις αδυναμίες και τις κακίες μας.Ή η τύφλωση που δεν μας αφήνει να δούμε τους άλλους ανθρώπους σαν εικόνες του Θεού αλλά προτιμάμε να τους βλέπουμε σαν μέσα για να αποκομίσουμε κάποιο όφελος.Η τύφλωση που δεν μας αφήνει να δούμε τίποτα καλό στους γύρω μας εκτός και αν αυτό αφορά εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους.



Αποτέλεσμα εικόνας για cure of the blind man painting
Αυτές οι δύο μορφές τύφλωσης,αυτή που δεν αφήνει να δούμε τις δικές μας αδυναμίες και αυτή που δεν μας αφήνει να δούμε τα προτερήματα των άλλων κάνουν τη ζωή μας μίζερη,ανούσια,βαρετή.Μετατρέπουν τον χρόνο που μας έδωσε ο Θεός για να θέσουμε τις βάσεις της αιώνιας ζωής σε χρόνο που κυλά χωρίς κανένα νόημα.Μεταβάλλουν τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας από σχέσεις κοινωνίας και ενότητας σε σχέσεις μίσους και ζήλιας.Και έτσι δεν συμφιλιωνόμαστε με τον Θεό γιατί είναι αδύνατον να συμφιλιωθούμε με το Θεό χωρίς να βοηθήσουμε τους γύρω μας να συμφιλιωθούν με Αυτόν.Καταλήγουμε έτσι σαν τους Φαρισαίους που ενώ βλέπουν μπροστά τους το θαύμα της θεραπείας του Τυφλού,αυτοί μένουν στην κατάλυση της αργίας του Σαββάτου.

Ας ανοίξουμε λοιπόν τις καρδιές μας στους συνανθρώπους μας,στην Εκκλησία και στον Χριστό και ας επιτρέψουμε στο θεϊκό  φως Του να μπει και να καθαρίσει κάθε αμάρτημα,κάθε παράλειψη,κάθε αδυναμία μας.Ας πλυθούμε κι εμείς στη νοητή κολυμβήθρα του Σιλωάμ που μας προσφέρεται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...