Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Τέλος στην απεργία πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με το ισραηλινό καθεστως

Οι Παλαιστίνιοι στην Πόλη της  Γάζας γιορτάζουν αφού από εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ανέστειλαν την απεργία πείνας 40 ημερών, από τις 27 Μαΐου. Η λήξη της απεργίας, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του Ραμαζανιού, ήρθε μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ισραηλινών αρχών των φυλακών και τους ηγέτες της απεργίας. (Ασράφ Amra εικόνες APA)

electronicintifada

Μετά από 40 μέρες χωρίς τροφή, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανέστειλαν την απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές.

Η λήξη της απεργίας ήρθε μετά από 20 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών της απεργίας, συμπεριλαμβανομένου του μέλους της Φατάχ,Μαρουάν Μπαργούτι , και της Υπηρεσίας του Ισραήλ Φυλακών , σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο το πρωί από την επιτροπή αλληλεγγύης κρατουμένων  .

Η επιτροπή χαιρέτισε τη συμφωνία ως «νίκη για τον παλαιστινιακό λαό και τους φυλακισμένους στην επική υπεράσπιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας.»

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί μετά τη διαπίστωση ότι οι κρατούμενοι «ήταν έτοιμοι να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη ή το μαρτύριο και ότι η χρήση της καταπίεσης, βίας και άλλων παραβιάσεων απέτυχε να τους αποδυναμώσει, αλλά μάλλον ενίσχυσε την αποφασιστικότητά τους.»



Η δήλωση αναφέρει ότι οι  ισραηλινές αρχές δέχθηκαν κάποια από τα αιτήματα των κρατουμένων, αλλά δεν παρέχει λεπτομέρειες.

Ωστόσο, πηγές των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του Ισραήλ  δήλωσε στο  Πρακτορείο Ειδήσεων Ma'an ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), και της Παλαιστινιακής Αρχής , θα χορηγήσει στους κρατουμένους  μια δεύτερη μηνιαία οικογενειακή επίσκεψη που θα χρηματοδοτηθεί από την ΠΑ .

«Η κίνηση όρισε εκ νέου αποτελεσματικά τον αριθμό των οικογενειακών επισκέψεων που παραδοσιακά παρέχονται στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, πριν η ΔΕΕΣ μειώσει τον αριθμό των επισκέψεων που διευκόλυνε πέρυσι από δύο σε μία επίσκεψη τον  μήνα, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη», σύμφωνα με το Ma'an.

Αλλά ο ισραηλινός εκπρόσωπος των φυλακών φέρεται να «αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το εάν κάποιο από τα άλλα αιτήματα ικανοποιήθηκε.»

Προσπάθειες να σπάσει η Απεργία
Περίπου 1.500 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 17 Απριλίου για να απαιτήσουν τη βελτίωση των συνθηκών και να μπει τέλος στην απομόνωση , τους βαριούς περιορισμούς στις οικογενειακές επισκέψεις και της διοικητικής κράτησης - παρατεταμένη φυλάκιση χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την είσοδο βιβλίων, ρούχων, τροφίμων και άλλων ειδών από τα μέλη της οικογένειας.

Το Ισραήλ κατέφυγε γρήγορα σε σκληρά αντίποινα στην προσπάθειά του να σπάσει την απεργία, συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς κρατουμένων σε άλλες φυλακές, να θέσει τους ηγέτες σε απομόνωση, αποκλεισμό επισκέψεων από δικηγόρους και κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων.

Δεδομένου ότι η απεργία συνεχίστηκε και η υγεία πολλών κρατουμένων απότομα επιδεινώθηκε, το Ισραήλ αύξησε την ψυχολογική πίεση : ΜΜΕ ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα καταφύγει στην επικίνδυνη και ιατρικά ανήθικη πρακτική της βίαιης σίτισης και Ισραηλινοί υπουργών δημόσια λασπολογούσαν κατά του Μαρουάν Μπαργούτι σε μια προφανή προσπάθεια να τον δυσφημίσουν και να σπάσουν την ενότητα της απεργίας.

Από το βράδυ της Παρασκευής, 834 κρατούμενοι παρέμειναν σε απεργία πείνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Τελ Αβίβ Haaretz , και 18 παρέμειναν στο νοσοκομείο.

Αλληλεγγύη
Ακτιβιστές στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο οργάνωσαν δράσεις αλληλεγγύης με τους απεργούς πείνας. Πολλοί δημοσίευσαν  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την  «πρόκληση αλατισμένου νερού» - να πίνουν συμβολικά μόνο αλμυρό νερό, όπως κάνουν οι απεργοί πείνας, για ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αγώνα τους.

Η τελευταία μαζική απεργία πείνας συνέβη το 2014, όταν εκατοντάδες κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την χρήση της διοικητικής κράτησης. Πριν και ως τότε, αρκετοί είχαν εξαπολύσει μεμονωμένες απεργίες πείνας, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφθαναν τους τρεις μήνες .

Το τέλος αυτής της απεργίας συμπίπτει με την έναρξη του Ραμαζανιού. Μερικοί κρατούμενοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να νηστέψουν αρνούμενοι ακόμη και το αλάτι και το νερό κατά τη διάρκεια των ωρών από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Αυτό θα μπορούσε να βάλει το ήδη εξασθενημένο σώμα τους σε ακόμη πιο σοβαρό κίνδυνο, και απότομα αύξησε την πίεση στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...