Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Οι φυλές των Βεδουίνων του Σινά παίρνουν τα όπλα εναντίον των εξτρεμιστών

Αποτέλεσμα εικόνας για tarabin tribe
al-monitor

Ένας αριθμός φυλών στο βόρειο Σινά έχουν πάρει τα όπλα στη μάχη που ξεκίνησε από τον αιγυπτιακό στρατό εναντίον της Wilayat Sinai,  θυγατρική του ισλαμικού κράτους στο Σινά. Την εμπλοκή τους ακολούθησε μια δήλωση της 29η Απριλίου από τη φυλή Tarabin  με την οποία ζήτησε από τις φυλές στο Κυβερνείο του βόρειου Σινά να ενωθούν κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Σε δήλωσή της, η Tarabin διακήρυξε, «Αντιμετωπίζοντας τις τρομοκρατικές και ανήθικες επιδρομές του ισλαμικού και αραβικού έθνους, που στοχεύει τους ανθρώπους μας και την οντότητα του κράτους μας και παραβιάζει όλα τα ανθρώπινα και ηθικά πρότυπα και τις παραδόσεις του Ισλάμ, διαμάχες χτυπούν τις πόρτες μας που κάποτε ήταν ασφαλείς, και η εξαπάτηση κλέβει τις ζωές των νέων μας στερώντας τις φυλές μας από την οικονομική και ηθική τους περιουσία στο [βόρειο] Σινά.»

Μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Μαΐου, η Tarabin ανακοίνωσε την  δολοφονία οκτώ μελών της Wilayat Sinai σε συγκρούσεις στην περιοχή της Ajraa και τη σύλληψη τριών άλλων, συμπεριλαμβανομένων των Asaad al-Amarin , του μη-Αιγύπτιου ηγέτη στην οργάνωση. Ο Amarin ήταν υπεύθυνος για τις προμήθειες και τη χρηματοδότηση της οργάνωσης και είχε στρατολογήσει ορισμένα άτομα στην ομάδα.


Ο Sameh Eid, ένας ανεξάρτητος ερευνητής που εστιάζει σε ισλαμικά κινήματα, είπε στο Al-Monitor, «Είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι οι φυλές στο Σινά πήραν τα  όπλα. Αυτό θα έχει μόνο στιγμιαία κέρδη. Σε μακροπρόθεσμη βάση, οι πολίτες που φέρουν όπλα θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κράτους. Τα όπλα πρέπει να είναι μόνο στα χέρια του στρατού και της αστυνομίας.

«Αν οι φυλές θέλουν να αντιμετωπίσουν τη Wilayat Sinai με τα όπλα, πρέπει να ενταχθούν στον αιγυπτιακό στρατό, αντί να ενεργούν ανεξάρτητα. Αν το κράτος εγκρίνει οι φυλές να χρησιμοποιούν όπλα, θα πρόκειται για νομιμοποίηση της εξόντωσης εκτός νόμου.»

Ο Eid ανέφερε, επίσης, «Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει την Αίγυπτο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά το οι πολίτες να παίρνουν τα όπλα δίνει την εντύπωση ότι εγκλήματα διαπράττονται στο Σινά. Το κράτος πρέπει να το απορρίψει αυτό και να επιτρέψει τους νέους των φυλών να καταταγούν στο στρατό.»

Ο Moussa al-Dalah, εκπρόσωπος της Tarabin, υποστήριξε σε συνέντευξή στις 4 Μαΐου στο Masa DMC , «Ούτε ένα πρόσωπο από τις φυλές του  Σινά δεν έχει σηκώσει τα όπλα του εναντίον του κράτους ή του στρατού. Οι φυλές του Σινά έχουν αντιμετωπίσει την αδικία, αλλά κανένας δεν χρησιμοποίησε τα όπλα του εναντίον του κράτους.»

Ο Dalah παρατήρησε, επίσης, «Ογδόντα τοις εκατό των μαχητών  Ansar Bayt al-Maqdis είναι αλλοδαποί, και μόνο λίγοι κατάγονται  από το Σινά, και είναι οι χειρότεροι των ανθρώπων.» Τον Νοέμβριο του 2014 ορισμένα μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας Ansar Bayt al-Maqdis  δήλωσαν υποταγή στο IS  κάτω από τη σημαία της Wilayat Sinai.

Συζητώντας μέρος του κινδύνου που δημιουργεί η Wilayat Sinai, ο Dalah ισχυρίστηκε, «Έχουμε ομολογίες από ανθρώπους που βάζουν βόμβες. Λαμβάνουν $ 1.000 για να πραγματοποιήσουν αυτήν την αποστολή, και αν ένας αστυνομικός τραυματιστεί, ο μισθοφόρος πληρώνεται περισσότερο.»

Ο Hussam al-Rifai, μέλος του κοινοβουλίου από το βόρειο Σινά, είπε στο Al-Monitor, «Οι φυλές στο Σινά δεν ήθελαν να πάρουν τα όπλα στην αρχή, αλλά οι παραβιάσεις της Wilayat Sinai εναντίον τους ... αυξήθηκαν. Έτσι, η φυλή Tarabin πήρε τα όπλα εναντίον της ομάδας, και οι άλλες φυλές ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

«Οι φυλές γνωρίζουν καλά τον κίνδυνο να  φέρουν  όπλα και πιστεύω ότι ο στρατός και η αστυνομία είναι οι μόνοι που θα πρέπει να φέρουν όπλα για να αντιμετωπίσουν τους  παράνομους. Όμως, η αγριότητα και η εξάπλωση των απίστων ώθησε τις φυλές να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική ομάδα σε συνεργασία με το στρατό.»

Ο Rifai τόνισε, «Οι φυλές δεν θα πάρουν τα όπλα εναντίον του κράτους, επειδή θέλουν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα που το ΙΚ κλόνισε.»

Η κατοχή όπλων επιτρέπεται με άδεια στην Αίγυπτο, αλλά οι φυλές στο Σινά έχουν συνήθως όπλα  χωρίς άδεια. Ο στρατός έχει απαιτήσει να τα παραδώσουν, αλλά μόνο μερικές φυλές έχουν συμμορφωθεί.

Στις 5 Μαΐου, οι ενωμένες φυλές του  Σινά, περίπου 30 , σύμφωνα με τον Rifai, κάλεσαν τους νέους που είχαν ενταχθεί στη  Wilayat Sinai να επανεξετάσουν τις ενέργειές τους. «Προειδοποιούνται όλοι οι άνδρες οι οποίοι δελεάζονται από το IS να είναι προσεκτικοί και να φύγουν μακριά,» λέει μια δήλωση από τις φυλές . «Επιστρέψτε στις οικογένειές σας, τις φυλές και τους αγαπημένους σας, πριν να είναι πολύ αργά. Το πρόσωπο που παραδίδει τον εαυτό του πριν από την επ 'αυτοφώρω σύλληψη  θα είναι ασφαλές. Αλλά οι απατεώνες έχουν μόνο τον εαυτό τους να κατηγορήσουν. Θεού θέλοντος, θα σας παρακολουθούμε σαν γεράκια, και μόνο εκείνοι που μαθαίνουν από την μοίρα των άλλων θα είναι ικανοποιημένοι.»

Ο Mohammad Nour el-Din, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στο Al-Monitor, «Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να οπλοφορούν. Αυτό είναι ένα έγκλημα που οι φυλές θα πρέπει να αποφεύγουν, εάν θέλουν να συνεργαστούν με το κράτος και να αντιμετωπίσουν τη Wilayat Sinai με νόμιμο τρόπο.

«Οι φυλές στο Σινά  βρίσκονταν σε συντονισμό με τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά τα αντίποινα της Wilayat Sinai και η δολοφονία των σεΐχηδων των φυλών  και των μελών τους για συνεργασία με το στρατό ώθησε τις φυλές να κάνουν ένα βήμα πίσω από την υποστήριξή τους στο κράτος. Όμως, λόγω των βίαιων και ακανόνιστων χτυπημάτων της Wilayat Sinai εναντίον των φυλών, η φυλή Tarabin ανακοίνωσε ένοπλη αντιπαράθεση ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση ».

Η Wilayat Sinai έχει πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις εναντίον των φυλών και άλλων στο Σινά. Μεταξύ αυτών, τα μέλη της ομάδας  απήγαγαν μια γυναίκα από το σπίτι της τον Απρίλιο του 2015 υποστηρίζοντας ότι είχε συνεργαστεί με τον αιγυπτιακό στρατό. Τον Νοέμβριο του 2016 η Wilayat Sinai ανακοίνωσε την εκτέλεση των  σεΐχηδων δύο φυλών. Τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ένας από αυτούς ήταν ο Σουλεϊμάν Αμπού Haraz, ένας Σούφι από τη φυλή Sawarka. Η οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφίες της εκτέλεσης του Αμπού Haraz, εξοργίζοντας περαιτέρω  τις φυλές. Η ομάδα έχει επίσης πρόσφατα  στοχεύσει  χριστιανούς , οδηγώντας σε μαζικές μετακινήσεις καθώς οι Κόπτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σώσουν τις ζωές τους.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του να αναγκαστούν οι φυλές να παραδώσουν τα όπλα τους στην αστυνομία ή στις ένοπλες δυνάμεις,ο Nour El-Din, συμφωνώντας με τον Eid, παρατήρησε, «Η Αίγυπτος είναι ένα κυρίαρχο κράτος και οι θεσμοί της ασφάλειας είναι οι μόνοι που πρέπει να φέρουν όπλα.»

Ο αιγυπτιακός  στρατός δεν έχει σχολιάσει επίσημα το κάλεσμα στα όπλα του Tarabin  και την ανακοίνωση των δολοφονιών. Αν οι φυλές συνεχίζουν να προκαλούν τη Wilayat Sinai, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλους πολίτες να πράξουν το ίδιο, και μακροπρόθεσμα, που θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολο για το κράτος να ελέγξει την κατάσταση αν η μάχη μεταξύ των φυλών και της Wilayat Sinai  επιδεινωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...