Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Των Αγίων Πατέρων της Α' Οικ.Συνόδου

Σχετική εικόνα

Στην αρχιερατική Του προσευχή,απόσπασμα της οποίας διαβάζουμε σήμερα στην ευαγγελική περικοπή,ο Χριστός ζητά από τον Θεό να κρατήσει ενωμένους τους μαθητές Του,όπως ενωμένη είναι και η Αγία Τριάδα.
Και πράγματι η ενότητα είναι το ζητούμενο για την Εκκλησία.Μια ενότητα που κινδυνεύει συνεχώς από την πλεονεξία,τον εγωισμό,την αρχομανία και από τους συμβιβασμούς που κάνουν με τον κόσμο  οι άνθρωποι που την αποτελούν.Κάπως έτσι προκύπτουν και οι  αιρέσεις.Κάποιος που νομίζει ότι αυτός ξέρει καλύτερα,αυτός είναι ο εξυπνότερος,αυτός είναι ο ηγέτης προσπαθεί να φέρει στα μέτρα του και στα μέτρα των αντιλήψεών του τη διδασκαλία της Εκκλησίας.
Κάτι τέτοιο έκανε ο Άρειος ο οποίος παραπλάνησε πάρα πολλούς και τους έκανε οπαδούς του.Τότε συγκλήθηκε η Α' Οικ.Σύνοδος η οποία ξεκαθάρισε τα πράγματα,καταδικάζοντας την αίρεση του Αρείου.



Η ενότητα,η πραγματική ενότητα,δεν επιτυγχάνεται με συμβιβασμούς και κουτσομπολιά.Θα μπορούσαν οι Πατέρες της Εκκλησίας τότε,να αφήσουν τον Άρειο και τους οπαδούς του να πιστεύουν τα δικά τους και απλά μεταξύ τους να τους καταδικάζουν χαμηλοφώνως.
Αυτό όμως δεν είναι ενότητα ούτε ειρήνη.Όταν δεν είμαστε ενωμένοι με την Αλήθεια αλλά αφήνουμε  διάφορων ειδών ψέματα να κυκλοφορούν γύρω μας ζούμε κι εμείς ενωμένοι με αυτά  τα ψέματα.Δεν λέμε την αλήθεια αλλά ζούμε με  ένα φτηνό πολιτικάντικο τρόπο που πιθανόν να μας εξασφαλίζει μια πλαστή ησυχία.
Η ενότητα με τον Θεό,με την Αλήθεια του Θεού,δεν έχει να κάνει όμως με μια ψεύτικη συνεννόηση.Έχει να κάνει με αγώνα για να επικρατήσει η αλήθεια.Έχει να κάνει με το να εκλαμβάνουμε τις κοροϊδίες,τις απειλές και τις προσβολές που έρχονται από τον κόσμο τούτο ως δόξα.Έχει να κάνει με το να στεκόμαστε απέναντι σε όλα αυτά και να ζητάμε την ενίσχυση του Θεού.Έτσι μας δίδαξε ο Χριστός,έτσι έκανε κι Αυτός όσο περπατούσε στη γη.Έτσι  μας δίδαξαν οι Απόστολοι, οι Πατέρες και οι Άγιοι. Έτσι μένουμε ενωμένοι μαζί Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...