Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Κωνσταντίνου και Ελένης των Ισαποστόλων

Agioi Konstantinos Eleni
imconstantias
Ρένος Κωνσταντίνου, θεολόγος

Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α’ ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη, η οποία καταγόταν από το  Δρέπανο της Βιθυνίας. Είναι άξιο αναφοράς ότι ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης (πίστευε στο  θεό Ηλιο), ενώ η μητέρα του ήταν χριστιανή. Ο Κωνσταντίνος από  18 χρονών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, τιμήθηκε με τα ανώτατα αξιώματα του στρατού. Ήταν αυτός, πού με το  χριστιανικό σταυροειδές λάβαρο και το σύνθημα «εν τούτω νίκα», κατατρόπωσε τα  στρατεύματα του Μαξεντίου και έπειτα του Λικινίου.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, αν και αρχικά ήταν ειδωλολάτρης, ευνόησε και στήριξε την Εκκλησία μετά από διωγμούς τριών αιώνων. Με το διάταγμα των Μεδιολάνων ή της ανεξιθρησκείας (313 μ.Χ.), έδωσε οριστικό τέλος στους διωγμούς κατά των χριστιανών. Πολλοί είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτό: Καταρχήν, όπως σημειώσαμε, η μητέρα του ήταν χριστιανή. Ο Μέγας Κωνσταντίνος σεβόταν και τιμούσε τη μητέρα του. Ένας άλλος λόγος, είναι ότι ο πατέρας του, όπως αρχικά και ο ίδιος, αν και ειδωλολάτρες, ήταν μονοθεϊστές (πίστευαν στο θεό Ήλιο). Από την άλλη οι άδικοι και ανελέητοι διωγμοί κατά των χριστιανών, δημιούργησαν μια συμπάθεια γι’ αυτούς. Τέλος, ο Μ. Κωνσταντίνος πίστευε πως μια κοινή θρησκεία (και συγκεκριμένα ο χριστιανισμός) θα ένωνε τους υπηκόους της αυτοκρατορίας του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο χριστιανισμός έγινε και η επίσημη θρησκεία του κράτους.



Ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο βυζάντιο, και εκεί έκτισε τη βασίλισσα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Στο τέλος, ο Μ. Κωνσταντίνος αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Πέθανε σε ηλικία 63 ετών (21 Μαΐου 337).

Η δε Αγία Ελένη, που συνεορτάζεται με το γιο της, ήταν αυτή που βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους. Ο Μ. Κωνσταντίνος χρηματοδότησε την αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν η Αγία Ελένη,  για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Με θαυμαστό τρόπο η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστό ότι η Αγία Ελένη με τη συνοδεία της πέρασαν και από την Κύπρο.  Η Αγία ίδρυσε τη Μονή Σταυροβουνίου με θαυμαστό τρόπο και άφησε τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο. Τεμάχια από τον Τίμιο Σταυρό, όπως και μέρος από το σχοινί που έδεσαν τον Χριστό, άφησε και σε άλλα μέρη του νησιού (π.χ. Όμοδος).

Δίκαια οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη θεωρούνται Ισαπόστολοι, αφού έπαυσαν τους διωγμούς κατά της Εκκλησίας, βρήκαν το πολυτιμότερο κειμήλιο του χριστιανισμού, τον Τίμιο Σταυρό και συνέβαλαν στην εδραίωση και επικράτηση του χριστιανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...