Κυριακή 14 Μαΐου 2017

17 μούμιες ανακαλύφθηκαν στη Minya της Αιγύπτου

africanindy
Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 17 μούμιες στις κατακόμβες της ερήμου στην επαρχία Minya, μια «άνευ προηγουμένου» ανακάλυψη στην περιοχή νότια του Καΐρου,ανακοίνωσε  το υπουργείο αρχαιοτήτων το Σάββατο.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τις μη-βασιλικές μούμιες σε μια σειρά από διαδρόμους αφού ακολούθησαν το μονοπάτι των ταφικών σηράγγων στην περιοχή Touna-Gabal της κεντρικής αιγυπτιακής επαρχίας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Μαζί με τις μούμιες, βρήκαν ένα χρυσό φύλλο και δύο παπύρους στη Δημοτική - μια αρχαία αιγυπτιακή γραφή - καθώς και μια σειρά από σαρκοφάγους από ασβεστόλιθο και άργιλο. Υπήρχαν, επίσης, φέρετρα ζώων και πουλιών , ανέφερε το υπουργείο.

Οι μούμιες δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί. Το υπουργείο ανέφερε ότι ανήκουν στην Ύστερη Περίοδο, η οποία διήρκεσε περίπου 300 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μ.Αλέξανδρο το 332 π.Χ.. Αλλά μία εκπρόσωπος είπε ότι θα μπορούσαν επίσης να χρονολογούνται από τη δυναστεία των Πτολεμαίων, που ιδρύθηκε από τον στρατηγό  του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίο.



Η ανακάλυψη των μη-βασιλικών μουμιών θεωρείται άνευ προηγουμένου, διότι είναι η πρώτη ανακάλυψη στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι στο χώρο.

Ο Αιγυπτιολόγος Salah al-Kholi είπε ότι η ανακάλυψη ήταν «η πρώτη ανθρώπινη νεκρόπολη που βρέθηκε στην κεντρική Αίγυπτο με τόσες πολλές μούμιες». Θα μπορούσε να σημάνει ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις στην περιοχή, είπε. Η περιοχή είναι κοντά σε ένα αρχαίο νεκροταφείο ζώων. 

Ήταν η δεύτερη ανακάλυψη μουμιών που ανακοίνωσε με μεγάλες φανφάρες η  κυβέρνηση σε λιγότερο από ένα μήνα. Τον Απρίλιο, το υπουργείο κάλεσε τους δημοσιογράφους στη νότια πόλη του Λούξορ για να παρουσιάσει οκτώ μούμιες που ανακαλύφθηκαν σε τάφο 3 500 χρόνων και ανήκει σε ευγενή.

Για την αιγυπτιακή κυβέρνηση με την ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων, τα ευρήματα είναι ένα όφελος από το ένδοξο παρελθόν της χώρας, καθώς αγωνίζεται να προσελκύσει τουρίστες που έχουν τρομάξει  από μια σειρά από επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών. «Οι αρχαιότητες είναι η ήπια δύναμη που διακρίνει την Αίγυπτο», είπε ο Enany. «Τα νέα των αρχαιοτήτων είναι πράγματα που προσελκύουν τον κόσμο στην Αίγυπτο.»

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Αίγυπτο κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τις Πυραμίδες της Γκίζας \- το μόνο επιζών μνημείο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου - και τους αρχαίους φαραωνικούς ναούς και τα κειμήλια της.

Αλλά μια λαϊκή εξέγερση το 2011 που ανέτρεψε τον ισχυρό Χόσνι Μουμπάρακ αποτέλεσε την απαρχή χρόνων αναταραχής που έπληξαν την οικονομία και έδιωξαν τους τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...