Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Επιτροπή των ΗΠΑ αρνείται να εξετάσει τις θρησκευτικές διακρίσεις στο Ισραήλ


al-monitor
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας κατηγορείται ότι ωραιοποιεί τις  ισραηλινές διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.


Σε μια πρωτοφανή δημόσια διαφωνία κατά της Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), ο μόνος Χριστιανός της  Μέσης Ανατολής στο συμβούλιο κατηγορεί το συμβούλιο για «συνεχή και κραυγαλέα άρνηση» να ζητήσει από το Ισραήλ να λογοδοτήσει από την ίδρυση της επιτροπής το 1998. Ο Αραβοαμερικάνος ακτιβιστής Jim Zogby ,που το 2013 υποστηρίχτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα και του οποίου η θητεία λήγει φέτος, υποστηρίζει σε μια καυστική διαφωνία  με την ετήσια έκθεση της USCIRF που θα κυκλοφορήσει την 26η Απριλίου ότι το συμβούλιο προδίδει την αρχική αποστολή του και  βλάπτει τη φήμη του.

«Επειδή εκτιμώ την αποστολή, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω δημοσίως τις ανησυχίες μου με τον τρόπο που η παρούσα Επιτροπή λειτουργεί,»  είπε ο Zogby στο Al-Monitor. «Πιστεύω ότι δεν έχουμε ερμηνεύσει την αποστολή σωστά, και ως εκ τούτου δεν έχουμε κάνει τη διαφορά.»



Στην διαφωνία του, ο Zogby υποστηρίζει ότι η επιτροπή θα πρέπει να εστιάσει την ενέργειά της για να συμβουλεύει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και όχι να δημιουργεί «επαναλαμβανόμενες» εκθέσεις προβληματικών χωρών. Αλλά διατηρεί τις περισσότερες επιφυλάξεις  του για την απροθυμία της ειδικής ομάδας όλα αυτά τα χρόνια να αναλάβει δράσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εχθρικές προς το Ισραήλ.

«Πιστεύω ότι έχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της χρήσης από το Ισραήλ της θρησκείας για να κάνει διακρίσεις εις βάρος τόσο των ίδιων των πολιτών του όσο και των Παλαιστινίων  που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη,» γράφει ο  Zogby , «καθώς και για τις παραβιάσεις μιας σειράς ελευθεριών των χριστιανών, μουσουλμάνων και μη-ορθοδόξων Εβραίων.»

Ο Zogby, ένας Μαρωνίτης Καθολικός, έχει το δικό του μερίδιο επικρίσεων από το φιλο-Ισραηλινό  στρατόπεδο. Είναι πρόεδρος της φιλο-παλαιστινιακής οργάνωσης του  Αραβο-Αμερικανικού Ινστιτούτου υπεράσπισης  και ανεπιτυχώς πάλεψε για την επιλογή λέξεων στην πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος του περασμένου έτους, που θα καλούσε για ένα «τέλος στην κατοχή και στους παράνομους οικισμούς.»

«Ο Jim Zogby είχε ένα και μόνο στόχο σε όλες τις επικρίσεις του για την επιτροπή και όλες τις δραστηριότητες του, όταν ήταν στην επιτροπή, και αυτό είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ», δήλωσε ο Elliott Abrams, πρώην αξιωματούχος στις διοικήσεις Ρόναλντ Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους που υπηρέτησε δύο φορές ως Επίτροπος της USCIRF. 

Η διαφωνία  του Zogby έρχεται καθώς το Κογκρέσο εργάζεται για τη νομοθεσία για τις νέες δαπάνες  για ομάδες όπως η USCIRF, η οποία είχε ξαναεγκριθεί στο τέλος του περασμένου έτους. Η USCIRF αρνήθηκε να σχολιάσει πριν την κυκλοφορία της έκθεσής της. 

Ο Zogby δεν είναι ο μόνος που κάνει τέτοιες  παρατηρήσεις.

Τον Νοέμβριο, οι εκπρόσωποι των 11 μεγάλων θρησκευτικών κοινοτήτων ΗΠΑ και 34 χριστιανικές ομάδες από την Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα έγραψαν στους επιτρόπους σημειώνοντας το « εμφανές κενό » στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με την ελευθερία της θρησκείας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη στην ιστορία των δύο δεκαετιών της. Η επιστολή συνοδευόταν από μια έκθεση 192 σελίδων  από τη μη κερδοσκοπική των ΗΠΑ Παλαιστινιακές Εργασίες κατηγορώντας το Ισραήλ για «διαρθρωτικές» διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. 

«Αυτό που βλέπουμε στο Ισραήλ και [την Παλαιστίνη] είναι ένα σύστημα που επιδιώκει να καθιερώσει την κυρίαρχη, προνομιακή θέση των Εβραίων Ισραηλινών κατά τρόπο που να κάνει διακρίσεις σε βάρος του χριστιανικού και του μουσουλμανικού παλαιστινιακού πληθυσμού», έγραψαν οι ηγέτες των εκκλησιών. «Το σύστημα στην πράξη, έχει επίσης επηρεάσει αρνητικά μη Ορθοδόξους και κοσμικούς Εβραίους, ενώ παράλληλα προωθεί τον κατακερματισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού ανάλογα με το θρήσκευμα.»

Η επιστολή καταδίκασε ρητά «διακρίσεις στους νόμους που επηρεάζουν την ελευθερία για γάμο, οικογενειακή επανένωση, διακρίσεις στη στέγαση και την ιδιοκτησία της γης, της ελεύθερης κυκλοφορίας, και το δικαίωμα να προσκυνήσουν και να διατηρήσουν ιερούς τόπους». Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν δέχτηκε να σχολιάσει.

Η USCIRF επίσης έλαβε πρόσφατα μια επιστολή από την Hiddush , μια οργάνωση Ισραηλινών και Αμερικανών Εβραίων που ασχολείται με αυτό που θεωρεί «υπερβολική δύναμη» των Ορθοδόξων κομμάτων, ζητώντας από την USCIRF να «προβεί σε μια σοβαρή επανεξέταση των  θεμάτων θρησκευτικής ελευθερίας στο Ισραήλ [χρησιμοποιώντας τα ίδια ] πρότυπα και τις αρχές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση θεμάτων θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.»

Και οι δύο αιτήσεις απορρίφθηκαν από μια «μικρή πλειοψηφία» των επιτρόπων της  USCIRF  μετά από μια πικρή συζήτηση, σύμφωνα με τον Zogby.

«Το επίπεδο της σφοδρότητας που χαρακτήρισε την παραλαβή αυτών των επιστολών ήταν τόσο μεγάλη που κάποιοι επίτροποι εξέφρασαν την ανησυχία ότι εάν επρόκειτο να υιοθετήσουν αυτά τα αιτήματα ... η επιτροπή θα αναλωνόταν  σε ατελείωτες θερμότερες συζητήσεις, παραλύοντάς μας για το υπόλοιπο του έτους, "γράφει στη διαφωνία του. «Στην πραγματικότητα, μας εκφόβισαν να σιωπήσουμε.»

Οι επικριτές λένε ότι δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο Drew Christiansen, ένας πρώην διευθυντής της Διάσκεψης του Γραφείου Καθολικών Επισκόπων για τη διεθνή δικαιοσύνη και ειρήνη, τώρα στο Πανεπιστήμιο Georgetown των ΗΠΑ, συνόδευσε τον Ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Ιερουσαλήμ Φουάντ Twal ενώπιον της επιτροπής το 2014. Είπε ότι η κριτική του Twal εναντίον των ισραηλινών περιορισμών για τους Παλαιστίνιους και την προτεινόμενη δημιουργία μιας «χριστιανικής ταυτότητας» έγιναν δεκτές με ανοιχτή εχθρότητα.

«Η υποδοχή θα έλεγα ήταν ανταγωνιστική, υπεραμύνθηκε του Ισραήλ και δεν ενδιαφέρονταν καθόλου να ακούσουν [...] ή ακόμη και εθελοντικά να προτείνουν μέτρα για τα προβλήματα αυτά,» είπε ο Christiansen στο Al-Monitor. «Το δυσάρεστο του πράγματος ήταν να έχουμε τον Πατριάρχη Twal να υπερασπίζεται τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι γνωστοί σε όποιον γνωρίζει την περιοχή και γνωρίζει τις πολιτικές του Ισραήλ προς τους χριστιανούς, ιδιαίτερα εκείνους  που ζουν στην Ιερουσαλήμ.»

Ο Christiansen, δήλωσε ότι μια συμμαχία Εβραίων  σκληροπυρηνικών και ευαγγελιστών χριστιανών στην επιτροπή εδώ και πολύ καιρό εμποδίζουν οποιαδήποτε έρευνα ή κριτική του Ισραήλ.Ο  Zogby υποστηρίζει στη διαφωνία του ότι, ως αποτέλεσμα, η USCIRF απογοητεύει τους χριστιανούς και μουσουλμάνους Παλαιστινίους, ενθαρρύνοντας τις ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και αφήνει έκθετη την επιτροπή στις κατηγορίες ότι έχει δύο μέτρα και σταθμά.

«Η κατηγορία ότι η USCIRF έχει διπλά στάνταρτ υπονομεύει ιδιαίτερα την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τη θρησκευτική ελευθερία στις αραβικές χώρες, οι ηγέτες των οποίων μπορούν να αγνοήσουν την ουσία της κριτικής USCIRF για τις επιδόσεις τους και  να την απορρίψουν ως υποκριτική,» γράφει ο Zogby . «Και γι 'αυτό διαφωνώ γιατί εκτιμώ τη θρησκευτική ελευθερία και δεν μπορώ να κλείνω τα μάτια σε  καμία κοινότητα θύμα και επειδή ξέρω ότι η άρνησή μας να είμαστε ισορροπημένοι στην εκτίμησή μας για τις ανησυχίες για την θρησκευτική ελευθερία μειώνει το ανάστημα μας και θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...