Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ινδονησία:Ενώ ήταν πολύ ικανοποιημένοι από τον κυβερνήτη της Τζακάρτα δεν τον ψήφισαν επειδή είναι χριστιανός

Ανιές Rasyid Baswedan (2 λίτρα) και τρέχοντας σύντροφος του Sandiaga Salahuddin Uno (L) προσεύχονται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την εκλογική επιτροπή.  Φωτογραφία AFP PHOTO, Goh Chai Χιν

atimes.com
Αναφορές το βράδυ της Τετάρτης έλεγαν ότι ο Κυβερνήτης της Τζακάρτα Basuki Tjahaja Purnama, ο επονομαζόμενος Ahok, έχασε στη  προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία, καθώς οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τον μουσουλμάνο αντίπαλό του, Ανιές Baswedan.

Ως Χριστιανός,ο Ahok αντιμετώπισε πίεση από μουσουλμάνους ακτιβιστές κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μερικοί από τους οποίους επέμεναν ότι η υποψηφιότητά του ήταν παράνομη, επικαλούμενοι στίχους από το Κοράνι.Η  απόρριψη του αιτήματος από τον  Ahok οδήγησε σε κατηγορίες βλασφημίας και δικαστικές διαδικασίες.



Παρ' ό,τι απολάμβανε ένα υψηλό ποσοστό ικανοποίησης για την απόδοσή του στο αξίωμα του κυβερνήτη,ο Ahok έλαβε μόνο το 42% των ψήφων με τον μουσουλμάνο αντίπαλό του και πρώην υπουργό Παιδείας Baswedan να φτάνει το 58%. Οι μαζικές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν  ισλαμιστές ακτιβιστές θέτουν σε αμφισβήτηση τη φήμη  της Ινδονησίας ως πατρίδα μιας πιο μετριοπαθούς μορφής του Ισλάμ.

Η απρόσμενα τεράστια έκταση της νίκης του Baswedan θέτει επίσης το φάσμα της ισχυρής αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Ινδονησίας Jokowi Widodo.Ο  Ahok υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Widodow, ενώ ο Baswedan υποστηρίζεται από τον Prabowo Subiant ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές με μικρή διαφορά το 2014.Ο  Prabowo αναμένεται να αντιμετωπίσει και πάλι τον Widodo το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το κράτος

  Όσο το σκέφτομαι σημασία δεν έχει το χρώμα, το πολιτικό πρόσημο. Δεν έχει σημασία αν κυβερνά σήμερα η ΝΔ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, αύριο το ΠΑΣΟΚ(χι...